Annons

Brinner för teater

Trelleborg • Publicerad 3 juni 2005
Monica Alfredsson Bild. Tomas Nyberg
Monica Alfredsson Bild. Tomas NybergFoto: 

Monica Alfredsson är kvinnan som gör vad som faller henne in. Inget kan stoppa henne. Hon är tyngdlyftarmorsan och läraren som älskar komedier.

" Jag upplever mig själv som en snäll människa, som har nära till skratt, men också till gråten, vilket jag håller för mig själv. Jag är kramig. Kan vara dominant och ibland ryter jag till, beskriver hon sig själv när vi träffas för ett eftermiddagssamtal.

Annons

I snabb takt kommer hon in på redaktionen för att ge den här intervjun. Med rödskimrande cykelhjälm på huvudet. Hon ser allvarlig ut. Talar bestämt. Under skalet finns en sprudlande varelse, med hängivet intresse för teater och sin skolklass, en fyra på Liljeborg.

Monica Alfredsson är Stockholmstjejen som växte upp i Gamla Stan. Föräldrarna var skåningar, pappa Oscar från Trelleborg och mamma Agnes från Lund.

I 20-årsåldern flyttade hon söderut. Till Trelleborg. Hon har haft otaliga arbeten: kontorist på Postgirot, expedit i kappaffär, persiennförsäljare och lagerbiträde är några av dem.

Under knappt tre år drev hon en bingohall vid Algatan tillsammans med dåvarande maken Percy. Dessförinnan hade hon drivit en livsmedelsbutik, Lundahls livs, som låg i korsningen Liljeborgsgatan/Ripagatan.

När hennes två söner var i tonåren och ägnade sig åt tyngdlyftning började mamma Monica att engagera sig som domare i nämnda sport - på elitnivå.

Som vuxen studerade hon till lärare, läste i rask takt in gymnasiet och började undervisa på Liljeborgskolan. Där har hon varit i nitton år.

Känd är hon också för sin teatergrupp Scenfolket, som hon stegvis ska släppa till efterträdaren Emely Olander.

" Jag har alltid trivts med det som jag har gjort. Teatern är en viktig del av mitt liv. Viktigast är att få barnen att våga stå på scen. Ge dem mod att tala inför hundratals som sitter i publiken, säger hon.

Nästa år är det 25 år sedan hon startade teatergruppen Scenfolket. Från början var det tänkt att hon skulle hålla på med den under några år. Åren gick fort och vips har det gått ett kvarts sekel!

" Jag blir glad när barnen gläds åt teatern. Går in i en roll och står på scen, vilket de kan ha nytta av hela livet, när de till exempel pratar inför en grupp.

Annons

Redan nu gör Monica Alfredsson sorti från scenfolket. Hon släpper barngruppen och den teaterglada sångfågeln Emely Olander tar över.

Först nästa år ska Monica Alfredsson släppa ansvaret för föreningen helt och hållet. Fram tills 25-årsjubileet driver hon ungdoms- och vuxengruppen.

" Förutom arbetet som lärare slukar Scenfoket nästan all min tid. Scenkostymer ska sys, manus ska bearbetas och allt annat ska fungera. Regiarbetet ska flyta på. Ungarna ska trivas, berättar hon.

Senaste projektet har varit en schlagershow på Grand, framförd av hennes egna elever.

Föreberedelserna inför jubileumstillställningen då föreningens 25 åriga existens ska uppmärksammas har inte satts igång ännu. Men Monica smider ändå planer inför evenemanget.

" Det blir mycket plymer och sång. Det ska bli något extra, avslöjar hon.

Tyngdlyftningen har hon lagt på hyllan. Engagemanget för sporten hade hon mellan 1981 och 1993, då hon var ordförande i den lokala tyndgdlyftningsklubben TABK.

" Mina söner Kjell och Thomas höll på med tyngdlyftning. Några från föreningen frågade om jag ville börja sälja lotter. Det var så det började. Hux flux började jag döma och tyckte det var en jättekul sport. Till slut blev jag domare i svenska mästerskap. Jag är sådan: det är alltid roligt att gå in helhjärtat för något, säger hon.

Visst har hon ägnat sig åt tyngdlyftning själv, men aldrig på tävlingar.

" Jag har prövat på att lyfta skrot, men det är mest som domare jag har varit aktiv.

Annons

När hon går i pension om sex år vill hon koppla av, umgås med vänner och göra sådant som hon inte hunnit under åren som hon haft fullt upp med skolarbetet och teaterföreningen.

" Jag ska ägna mig åt mina vänner, läsa och resa ut i världen när jag går i pension. Drömmen är att åka till Kuba, gå på kinseiska muren och få komma till Moskva. Det är inga problem vad jag ska hinna med. Bättra på spanskan står också på listan, säger hon.

Johan Persson

0410-545 34

johan.persson@allehandasyd.s

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons