Annons

Bridgeklubb firar halvsekel

För 50 år sedan såg BK Zonen dagens ljus. Idag firar bridgeklubben sitt jubileum och då ska den förre ordföranden hedras.
Trelleborg • Publicerad 22 april 2005
Ingen sits är den andre lik. Gösta Pålsson, nestor i bridgeklubben Zonen, kommer i dag att delta i klubbens 50-årsjubileum.BILD: CLAES NYBERG
Ingen sits är den andre lik. Gösta Pålsson, nestor i bridgeklubben Zonen, kommer i dag att delta i klubbens 50-årsjubileum.BILD: CLAES NYBERGFoto: 

Gösta Pålsson 71, har varit medlem i BK Zonen i över 40 år. Intresset för kortspel grundades redan i ungdomen men konkurrerade då med schack.

– Hade jag fått kontakt med någon schackklubb då hade jag nog börjat spela det i stället, säger Gösta Pålsson.

Annons

Men det var kortspelens eget schack, bridge, som kom att bli Gösta Pålssons huvudintresse. I mitten av 50-talet gjorde han militärtjänsten i Stockholm på Svea Livgarde och där ordnades det kvällskurs i bridge.

– Jag började lite grann redan då men det blev varken hackar eller malet.

Kvällstjänstgöring och annat ställde till det men fröet till intresset var trots allt sått. Fröet grodde och växte 1955 när vännen Torsten Olsson ringde och frågade om de inte tillsammans skulle lära sig spela bridge på en nybörjarkurs på Strandhotellet i Höllviken.

– Den killen spelar jag fortfarande med. Vi har utvecklats i samma takt och det har aldrig blivit så att den ene sprungit ifrån den andre, säger Gösta Pålsson. Gösta Pålsson och Torsten Olsson spelade i Höllviken fram till 1965 då de tog steget över till BK Zonen.

Klubben som bildades ur fotbollsföreningarnas bridgesektioner, blev den andra klubben i stan efter Trelleborgs bridgesällskap som bildades i mitten på 50-talet.

Med BK Zonen började spelet ute i Skåneserierna för Gösta Pålsson och Torsten Olsson.

– Det gick bra. Vi vann division 3 första året och division 2 året därpå. Sedan spelade vi i division 1 men sedan flera år ligger vi nu i division 2.

Många bridgepar splittras snabbt och många är de som under årens lopp blivit osams om spelet. Men inte Gösta och Torsten.

– Vi resonerar som så att har man gjort en riktig dumhet så märker man det själv utan att partnern behöver prata om det för en. Man märker det till och med innan partnern och då finns där ju inget att säga.

Intresset för bridge verkar inte falna med åren. Gösta Pålsson spelar fortfarande bridge minst en gång i veckan.

Annons

– Det är spännande, socialt och framförallt oförutsägbart. Man vet aldrig vad som händer i nästa stick. Det finns inte två sitsar som är likadana och man hamnar alltid i nya situationer.

Och det finns faktiskt likheter med schack, spelet Gösta Pålsson var intresserad av i sin ungdom. Framförallt gäller det att kunna se lite in i framtiden.

– Man ska planera några stick i förväg. Det handlar mycket om planering i båda spelen.

Bridgen är dock inte riktigt samma spel som Gösta Pålsson lärde känna på 50-talet. Spelet har utvecklats mycket under åren.

– Buden är inte likadana som när vi började spela. Det är en mer exakt budgivning. Det har vuxit hela tiden och vi är säkert inte vid vägs ände. I 20 år var Gösta Pålsson ledamot i BK Zonens styrelse och i omkring tio år var han ordföranden. Klubbens verksamhet har självklart utvecklats under årens lopp. Bridgen har haft, och har fortfarande, svårt att locka unga spelare men BK Zonen har satsat på de unga.

– Jag tycker vi är en bra klubb. Tack vare Roger Olsson har vi en bra juniorverksamhet och medlemsantalet ökar hela tiden, säger Gösta Pålsson.

Från ett 60-tal medlemmar för tio år sedan till runt 220 medlemmar i dag.

Det är också under de senaste tio åren klubben haft en permanent lokal på Östergatan.

– Nu spelar vi tre dagar i veckan och vi har mycket kurser.

Gösta Pålsson må ha hoppat av styrelsearbetet men han hjälper ofta till i verksamheten.

Annons

– Det finns ingen anledning att sluta helt. Inte så länge det är roligt.

Och att spela bridge kommer Gösta Pålsson inte att sluta med i första taget.

– Det ska vara strax före begravningen i så fall.

I dag firar BK Zonen sitt 50-årsjubileum med tävling på eftermiddagen och fest på kvällen. Sveriges bridgeförbund kommer då att belöna Gösta Pålsson med ett förtjänsttecken för sina insatser i klubben.

Magnus Aspegren

0410-545 31

magnus.aspegren@allehandasyd.se

TRELLEBORG
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons