Annons

Brett utbud på auktion

En gammal rostig vedkamin i järn, en bunt med gamla vykort, en byrå i rokokostil och en gräsklippare. Utbudet var brett när 700 objekt auktionerades ut på söndagseftermiddagen. Både samlare och amatörer fanns på plats, med hopp om fynd.
Trelleborg • Publicerad 15 februari 2009
Fullsatt "Ungefär så här många kommer alltid hit", säger Åke Brobeck. Han brukar själv titta ut lite favoriter inför auktionerna. Bild: Claes Nyberg
Fullsatt "Ungefär så här många kommer alltid hit", säger Åke Brobeck. Han brukar själv titta ut lite favoriter inför auktionerna. Bild: Claes NybergFoto: 
Bertil Wennström gör en sista koll innan det är dags att bestämma sig för vad han ska bjuda på.
Bertil Wennström gör en sista koll innan det är dags att bestämma sig för vad han ska bjuda på.Foto: 
Vänster: Willy Kronström passar på att titta bland lådorna innan det är dags att sätta sig. Höger: Leif Karlsson greppar vant klubban. I rasande fart auktioneras pryl efter pryl ut. Bild: Claes Nyberg
Vänster: Willy Kronström passar på att titta bland lådorna innan det är dags att sätta sig. Höger: Leif Karlsson greppar vant klubban. I rasande fart auktioneras pryl efter pryl ut. Bild: Claes NybergFoto: 

Lagerlokalen på Karbingatan är proppfull av både människor och prylar. Personalen på Karlssons auktioner och antik försöker ordna auktion ungefär en gång i månaden. Det är mest grejer från dödsbon som säljs, men det finns även en del skänkta grejer att fynda.

Själva auktionen föregås av en och en halv timmes visning. Då är det många som ser ut nya favoriter.

Annons

Willy Kronström har till exempel hittat en byrå i rokokostil.

- Men om jag ska ha den beror ju på vad den slutar på för pris. Jag brukar åka hit och har egentligen redan fullt där hemma, säger han.

Åke Brobeck är en av söndagens fem kassörer. Han tycker att 700 objekt som ska auktioneras ut på en och samma dag är lite mycket. Men det är runt den siffran som det brukar ligga.

- Det går fort när det är så mycket. Men det brukar gå åt och det som inte säljs ger vi bort, säger han. Det är aldrig så många händer i luften som när de kan få det gratis.

Enligt Åke Brobeck är det 50-talsmöbler som är mest populära just nu.

- De riktigt gamla grejerna är inte intressanta längre, säger han.

Lena Persson har nyligen tagit upp intresset för att gå på auktioner igen. Men det finns inte så många kvar, internet har tagit över stora delar av verksamheten.

- Det är ju den här, sedan finns det en i Svedala och någon ute på Österlen. Till sommaren kommer ju alla gårdsauktioner, men då är stockholmarna här så då blir det dyrt, säger hon.

När klockan blir ett kliver Leif Karlsson upp på scenen. Med en klubba i handen och ett glas vatten bredvid sig drar han reglerna för de kommande timmarna.

- Jag letar inte efter er så upp med handen och skrik. Alla överens? Då kör vi!

Fanny Johansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons