Bredband till landsbygden

Nu har de första medlemmarna i Byakontakten fått bredband via radiolänk till sina hus på landsbygden i Trelleborgs kommun.
Trelleborg • Publicerad 19 juli 2004
Bild: JEANETTE LARSSON
Bild: JEANETTE LARSSONFoto: 

- Tekniskt fungerar det bättre än väntat, säger ordförande i Byakontakten Anders Henriksson, som är en av dem som kopplats upp. Bild: JEANETTE LARSSON Hittills har ungefär 15 medlemmar i Södra Åby, Klagstorp, Västra Tommarp och Västra Värlinge fått bredband. - Nästa område som kopplas in blir Skegrie, Maglarp och Kurland, berättar Anders Henriksson. Trelleborgs Byakontakten är en ekonomisk förening som i dag har cirka 400 medlemmar. Föreningen har hållit 18 informationsmöten på olika platser i kommunen och tänker hålla fler möten under hösten. Syftet med föreningen är att via radiolänk erbjuda bredband till boende på landsbygden, som annars bara kan koppla upp sig till internet via modem. - Vi testkörde det hela i fredags och i söndags kväll kopplades det hela upp permanent, säger Anders Henriksson. Själv bor Anders Henriksson nästan två kilometer från sändaren i Södra Åby, men trots det kan han koppla upp sig med full kapacitet. - Vi trodde att signalen bara skulle nå någon kilometer, säger han. Nu ska vi testa hos en granne som ligger ännu längre bort, jag tror att det fungerar där också. Att sändaren har längre räckvidd än man tidigare trott kan innebära att fler kan få chansen att koppla upp sig med den vanliga utrustningen, som kostar 3 500 kronor. För den som finns längre ifrån en sändare kan utrustningen annars bli dyrare. - Förutom installationskostnaden betalar alla 380 kronor i månaden, säger Anders Henriksson, som själv kan sitta ute i trädgården och surfa på internet eftersom han har ett lokalt trådlöst nätverk på sin gård. Enligt Anders Henriksson sker även en snabb teknisk utveckling, som gör att förutsättningarna för Byakontaktens radiolänkar blir bättre och bättre. - Jag kom med för ett år sedan och på den tiden har det redan hänt mycket, säger han.

Lasse Bryggare lasse.bryggare@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.