Brandsäkerhet på skola ses över efter klagomål

I flera lektionssalar på Bastionskolan kan man bara evakuera rörelsehindrade via korridoren. Detta upprör en förälder till en rörelsehindrad elev.
Trelleborg • Publicerad 27 november 2008

- Tänk om korridoren är rökfylld, vad gör man då? säger föräldern till TA.

Föräldern reagerade efter att brandlarmet utlöstes på skolan för ett par veckor sedan. Eleven befann sig då i en sal med branddörr genom vilken man kunde rulla ut rullstolen. I samband med incidenten gick det upp för föräldern att det inte går att evakuera på samma sätt i andra salar där rullstolsburna elever vistas. Det som då gäller är att evakuera via korridoren, eller att lyfta ut eleverna genom fönstren.

- Det är inte så lätt att lyfta ut elever i en paniksituation. Jag tycker det är skrämmande att utrymningsvägarna är så dåliga, säger föräldern.

Marianne Hammar, rektor på Bastionskolan, menar att skolan godkändes vid den senaste brandinspektionen, men medger att utrymningsvägarna inte är optimala. Hon har därför begärt en extra genomgång av utrymningsmöjligheterna med kommunens brandingenjör.

- Vi ska titta närmare på hur vi ska få ut de rullstolsburna eleverna, till exempel ifall det är möjligt att öppna upp mellan klassrummen så att man inte behöver gå ut i korridoren, säger Marianne Hammar.

Skolan ska också se över schemat så att de elever som har svårast att komma ut i större utsträckning har lektion i de salar som enkelt går att utrymma.

Andreas Mårtensson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.