Annons

Brandman från Trelleborg befann sig mitt i kaoset

Fredrik Lundahl från Trelleborg hamnade mitt i kaoset när bomberna exploderade vid tunnelbanan i London i torsdags.
Trelleborg • Publicerad 9 juli 2005

Terrordådet har skakat om trelleborgaren rejält. Han hjälpte till med räddningsarbetet och bar bort skadade från en av tunnelbanestationerna.

– Vi skulle precis gå av vårt pass klockan 9. Då kom larmet och vi åkte direkt till tunnelbanestationen vid Edgware Road, säger Fredrik Lundahl, som arbetar som brandman vid brandstationen Nightsbridge London i närheten av varuhuset Harrods, mitt i centrala London.

Annons

– Vi kom dit mitt i rusningstrafiken. Folk hade precis hört en kraftig explosion. Det kom dit massor av människor och vid tunneelbanestationen stod två tåg stilla. Det var tyst. Inga skrik hördes, berättar Fredrik Lundahl.

Han har jobbat som brandman i London i exakt två år.

Styrkan som han ingår i hjälpte genast till med att få ned filtar, syrgas och annnan räddningsutrustning till de drabbade.

– Många var allvarligt skadade. Folk med brännskador var en vanlig syn och människor befann sig i chocktillstånd. Flera hade sotiga ansikten, säger Fredrik Lundahl.

Han hjälpte till att bära bort skadade människor.

– De allra svårast skadade prioriterades i första hand. Det var mörkt där nere, säger han.

Situationen med de skadade människorna kunde han hantera tack vare rutin, utbildning och att det fanns personal från andra brandstationer på plats. En tankeställare fick Fredrik Lundahl när polisen grep in och kom med bombhundar.

Misstanken väcktes om att det skulle detonera ytterligare bomber vid tunnelbanestationen. Det spred skräck på nytt. Rädslan över att ännu en bomb skulle detonera var överhängande.

– När tunnelbanestationen utrymdes for en del tankar genom mitt huvud när jag såg allt detta. Men det blev inget tumultartat kaos. Folk tog det som hade skett med ett behärskat lugn, säger han.

I dagarna väntas Fredrik Lundahl komma hem till Trelleborg där han har sambo och barn. Schemat som Fredrik Lundahl har innebär att han jobbar fyra dagar i London och är ledig lika många dagar.

Annons

Ledigheten tillbringar han hemma med familjen i Trelleborg.

Tidigare har han varit verksam inom räddningstjänsten i Arlöv, Kävlinge, Lund och Trelleborg.

– Det är mycket att bearbeta efter det som har hänt. Det är en omskakande händelse som jag måste smälta, säger han.

Johan Persson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons