Annons

Branden en tankeställare för campare

Branden på Skateholms camping i lördags kväll blev en tankeställare för de flesta campinggästerna. På måndagen var det mer än en av långliggarna som for in till stan och skaffade brandvarnare att hänga upp i förtälten.
Trelleborg • Publicerad 15 juli 2002
Pia Larsson. BILD: MÅRTEN SVEMARK
Pia Larsson. BILD: MÅRTEN SVEMARKFoto: 

- Det är ett ögonblicks verk, säger Pia Larsson, föreståndare på Skateholms camping. Branden i lördags har blivit en tankeställare för många campinggäster. BILD: MÅRTEN SVEMARK Vid midnatt i lördags kväll var det fest på dansbanan på Skateholmns camping, när någon plötsligt skrek "det brinner!". Från dansbanan kunde man tydligt se lågorna slå upp mitt i campingen. Människor rusade mot elden för att hjälpa till, utan att veta om det var deras egen husvagn som drabbats. Ägarna till den drabbade husvagnen hade precis gått iväg till toaletterna för att göra sig i ordning för kvällen. De hade tagit med sin hund, som brukade sova i förtältet. Elden, vars orsak ännu inte är klarlagd, började i dynorna till en soffa i förtältet. Snabbt var tältet övertänt - men längre än så kom inte branden, tack vare att några av de tältande grannarna rusade efter campingens brandsläckare, som finns utplacerade på sex punkter inom campingen. De inblandade i släckningsarbetet kördes till lasarettet, eftersom brandröken gjort dem illamående. Men rökskadorna var lätta, och alla kunde återvända hem under lördagsnatten. På måndagen hade man röjt undan resterna av det brunna tältet. Husvagnen har klarat sig ganska bra, bortsett från sot och en hörna där plasten smält. Vagnen har inte gasolbrännare, så någon explosionsrisk förelåg aldrig. Grannarna är fullt nöjda med den säkerhet som campingen erbjuder. Där finns brandsläckare, avstånden mellan vagnarna är ganska bra och man har nyligen dragit nya elsladdar med jordfelsbrytare. Däremot är de kritiska till räddningstjänstens sena uppdykande. - Vi ringde ju larmcentralen direkt, men de svarade inte, berättar Ann-Marie Persson. 15 signaler tog det innan de lyfte luren. Och sedan körde brandkåren till fel camping. De trodde det brann i Bingsmarken. - Det är uruselt, jag är helt chockad över att det fungerade så dåligt! De tältande grannarnas uppgifter om dröjsmålet har inte kunnat vare sig bekräftas eller dementeras av Länsalarmeringscentralen. Normalt brukar man kunna svara inom åtta sekunder, uppger man. Däremot står det klart att Klagstorps brandkår, som ryckte ut tillsammans med Skurupskåren, blev fördröjda för att de dirigerades till fel camping. Det handlade om fem minuters dröjsmål enligt brandkåren.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons