Annons

Brand på båt utreds av haverikommissionen

Branden ombord på fiskebåten Svalandia utanför Trelleborgs hamn för en vecka sedan utreds av Statens haverikommission.
Trelleborg • Publicerad 12 juni 2009
Foto: 
Det 4 juni fattade Svalandia eld utanför Trelleborgs hamn.
Det 4 juni fattade Svalandia eld utanför Trelleborgs hamn.Foto: 

TRELLEBORG. – Olyckan uppfyller de kriterier som behövs för att vi ska starta en utredning, säger Göran Rosvall, utredningsordförande på haverikommissionen.

Det var torsdagen 4 juni som det plötsligt utbröt eld på Svalanda, cirka 22 meter lång, på väg från varvet i Simrishamn till hemmahamnen i Råå utanför Helsingborg.

Annons

De båda besättningsmännen Bengt Jonasson och Sonny Hansson tömde tre brandsläckare, men lyckades ändå inte släcka elden.

Elden tog sig allt mer och strax efter fem på eftermiddagen tvingades de båda gå i livbåten. Röken tvingade dem att överge båten när den drev ute till havs, strax utanför Trelleborgs hamn.

– Att vi gör en utredning beror på att det handlar om en båt som fungerat som passagerarfartyg. Svalandia har ju gått ut på fisketurer med passagerare, säger Göran Rosvall.

Själva olycksförloppet är också en anledning till att det blir en utredning.

– Vi utreder när fartyg övergetts till havs, säger Göran Rosvall.

Själva undersökningen kommer till att börja med bestå av intervjuer, bland annat med besättningsmännen.

– Om vi inte får klarhet genom det så kan det bli aktuellt med dykningar ner till vraket, säger Göran Rosvall.

Efter olyckan kunde besättningsmännen inte förklara hur elden uppstått, men de menade att den började i motorrummet. Enligt besättningsmännen hade dock inget arbete på motorn gjorts på varvet utan endast årligt underhåll, med bland annat målning.

Johan Silfversten Bergman
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons