Brand hotade skola

En brand i ett soprum utanför Lillevångskolan på torsdagskvällen var nära att sprida sig till skolbyggnaden. Räddningstjänsten lyckades hindra branden från att få fäste i den närliggande skolmatsalen. Men det var i grevens tid.
Trelleborg • Publicerad 6 november 2008
Det brann på soprummet intill Lillevångsskolan på torsdagskvällen. Bild: Tomas Nyberg
Det brann på soprummet intill Lillevångsskolan på torsdagskvällen. Bild: Tomas NybergFoto: 

- Hade vi kommit lite senare så hade vi fått stora problem, säger räddningsledaren Per Holm.

Larmet till räddningstjänsten kom in klockan kvart i nio. Inledningsvis talades bara om en soprumsbrand men efter att vittnen uppgett att det även brann i skolbyggnaden blev det fullt pådrag. Även räddningstjänsten i Vellinge larmades då till platsen.

När räddningstjänsten kom till skolan brann det för fullt i soprummet, men uppgiften om att det även brann i skolbyggnaden visade sig inte stämma. Men det var inte långt ifrån, branden var så nära att några rutor till matsalsbyggnaden sprack av hettan. Turligt nog var vinden gynnsam och låg från byggnaden.

- Hade den legat mot matsalen så hade vi fått stora problem, säger Per Holm.

När räddningstjänsten väl började spruta vatten på soprummet så släcktes elden ganska snabbt. Därefter ägnade sig brandmännen åt att kontrollera att elden inte fått fäste i matsalsbyggnadens yttertak.

På torsdagskvällen fanns ingen förklaring till hur branden uppstått. Men polisen misstänker mordbrand.

- Vi misstänker att branden är anlagd. Vi får se ifall vi kan hitta några spår som tyder på det, säger Leif Persson på polisen i Trelleborg.

Polisen spärrade av området kring brandplatsen och kommer att genomföra en teknisk undersökning.

- Om någon sett något som kan hjälpa oss i utredningsarbetet får de gärna höra av sig till oss, säger Leif Persson.

För drygt ett år sedan brann Tornhuset på Sundsgymnasiet i Vellinge ned, en brand som startade i en tidningsbehållare. Men enligt Leif Persson är det ovanligt med liknande incidenter i Trelleborg.

- Jag har jobbat här i 30 år, och jag har aldrig varit med om något sådant här tidigare, säger han.

Klockan 23.10 fick räddningstjänsten rycka ut igen till samma plats. Då hade det börjat brasa upp lite grann efter branden. Något som räddningstjänsten släckte omgående.

Andreas Mårtensson andreas.martensson@allehandasyd.se
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.