Annons

Bråk om läsplattor till skolor ännu olöst

Upphandlingsbråket mellan Trelleborgs kommun och Samsung angående nya läsplattor har ännu inte fått någon lösning. Men trots det rådde det ingen akut brist på läsplattor när skolorna började på tisdagen.
Trelleborg • Publicerad 20 augusti 2014
Foto: Cleis Nordfjell / SvD / TT

– Vi har löst situationen genom att handla läsplattor enligt det gamla avtalet, säger Michel El-Dabh, systemchef på bildningsförvaltningen.

Den 15 augusti skulle Trelleborgs kommun haft ett nytt avtal klart om läsplattor till skolor och politiker. Men efter att Samsung haft synpunkter på upphandlingen så har den tillfälligt stoppats. Samsung menar att kommunens krav att leverantören ska leverera Appleprodukter strider mot lagen om offentlig upphandling, eftersom man utestänger vissa företag.

Annons

Ärendet ligger i förvaltningsrätten som tills vidare beslutat att upphandlingen inte får avslutas. Om Samsung får rätt måste hela upphandlingen göras om och då kan det dröja lång tid innan nya läsplattor levereras. Men just nu sitter ingen i sjön, menar Michel El-Dabh.

– Alla elever som ska ha läsplattor har fått sina. Eventuellt kan det vara någon förskola eller skola som har beställt nya som får använda sina gamla så länge, säger han.

Upphandlingen gäller även läsplattor till politiker. Om det nya avtalet drar ut mer på tiden kan det uppstå en brist på läsplattor i höst eftersom det kommer nya politiker i fullmäktige i november samtidigt som de nuvarande politikerna i nämnderna sitter kvar ända till årsskiftet.

– I värsta fall får vi skriva ut handlingar till politikerna på papper så länge, säger kommundirektör Jonas Rosenkvist.

Louise Löfgren
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons