Annons

Bråk om chefsjobb i kulturnämnden

Ett bråk om chefstjänsten på biblioteket har brutit ut i kulturnämnden. Alliansen som tagit över styret i nämnden vill tvinga tillbaka Christian Gissel-quist som chef på halvtid.
Trelleborg • Publicerad 1 mars 2007

I slutet av förra året meddelade bibliotekschefen Christian Gisselquist att han ville halvtidspensionera sig och sluta som chef. Han blev lovad en ny halvtidstjänst som kulturstrateg och omvärldsbevakare inom kulturförvaltningen.

Beslutet klubbades av den gamla nämnden med

Annons

s-majoritet så sent som i slutet av december. "Merkostnaden kan på olika sätt lindras så några större problem bör inte uppstå", skrev en enig nämnd i sitt protokoll.

– Vi ansåg att det kan lösas inom nämndens ekonomiska ram. Det är något som bara skulle gälla en kort tid framåt, säger Solveig Lundgren (s), tidigare vice ordförande numera andre vice ordförande i kulturnämnden

Nu vill den nya nämnden riva upp beslutet och låta Christian Gisselquist gå tillbaka på halvtid som bibliotekschef. Det blir för dyrt med en ny halvtidtjänst, anser man. Facket är inkopplat och förhandlingar igång. Nye ordföranden Rolf Persson (spi) och vice ordföranden Ola Pärsson (m) har skickat en skrivelse till nämnden som går ut på att Gisselquist bör vara kvar som bibliotekschef eftersom det inte är ekonomiskt försvarbart att skapa en ny halvtidstjänst.

– De påstår att det är ekonomiska orsaker men vi anser att det går att lösa, säger Solveig Lundgren.

– Jag är mycket förvånad, säger Christian Gisselquist själv.

I förra veckan kopplades facket in och MBL-förhandlingar med kommunen startade.

– Vi har ställt ett antal frågor till arbetsgivaren och inväntar svar, säger Michael Jensen, facklig representant från Ledarna som företräder Gisselquist. Jag har inte tidigare upplevt att man tvingar folk som inte vill det att vara chef. Dessutom måste vi titta på om kommunen tänker bryta det avtal man ingått med Gisselquist om den nya tjänsten. På grund av att MBL-förhandlingarna inletts fattade nämnden inget beslut i frågan i tisdags.

– Vi vill ha mer kött på benen, säger Eva Svensson som representerar kd i nämnden. Men principiellt kan jag tycka att det är fel med den här sortens reträttposter. Det erbjuds inga andra kommunalanställda som vill gå ner i tid, som till exempel städerskor eller lärare.

– Man river inte upp ett beslut när det inte tillkommit något nytt i ärendet. Och det var faktiskt ett enigt beslut som togs i december, säger Solveig Lundgren.

Samtidigt som förhandlingarna inletts ligger ett tiotal ansökningar till tjänsten som bibliotekschef på kulturchefen Jörgen Flinks bord. I nämndens decemberbeslut ingick det att kulturchefen skulle rekrytera en ny bibliotekschef på heltid. Hur det går med den processen är i nuläget oklart.

Annons

Vare sig kulturchef Jörgen Flink eller nämndens ordförande Rolf Persson (spi) vill uttala sig i frågan utan hänvisar till en presskonferens som ska hållas i dag.

Louise Voll Ercolino

0410-545 41

louise.voll.ercolino@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons