Annons

Bråda dagar för privata hörselmottagningar

Sedan i höstas behöver personer med hörselproblem inte åka till Malmö för att prova ut sin hörapparat. Nu kämpar de privata hörselmottagningarna i Trelleborg för att hinna ta emot alla kunder.
Trelleborg • Publicerad 23 februari 2009
Vangel Gano får sina nya hörapparater utprovade av Kristian Petersén. Vangel känner flera som låter sina hörapparater ligga i byrålådan. Det tar tid att vänja sig, och ibland flera återbesök för att få rätt ljudnivåer i sin hörapparat. Bilder: Claes Nyberg
Vangel Gano får sina nya hörapparater utprovade av Kristian Petersén. Vangel känner flera som låter sina hörapparater ligga i byrålådan. Det tar tid att vänja sig, och ibland flera återbesök för att få rätt ljudnivåer i sin hörapparat. Bilder: Claes NybergFoto: 
De privata hörselmottagningarna säljer designade hörapparater och andra hörhjälpmedel. Att kunna visa och sälja produkterna är en tjänst som de nu nerlagda hörcentralerna inte kunde erbjuda, förklarar Kristian Petersén .
De privata hörselmottagningarna säljer designade hörapparater och andra hörhjälpmedel. Att kunna visa och sälja produkterna är en tjänst som de nu nerlagda hörcentralerna inte kunde erbjuda, förklarar Kristian Petersén .Foto: 

I oktober verkställdes Region Skånes beslut om att lägga ner de offentligt drivna hörcentralerna och låta privata företag sköta driften. I Trelleborg har Hörseltjänst och Din hörsel öppnat.

Nu har de krav på sig att nå upp till fastslagna mål på antal dagar patienter ska behöva vänta.

Annons

- Delvis har vi lyckats i Trelleborg. De som väntar är personer som sökt till hörcentralerna efter den 1 oktober, säger Mie Claesson, verksamhetscontroller för hörselhabiliteringen i regionen. I april ska företagen ligga i fas med kravet. I annat fall kan regionen besluta om stopp för nya kunder.

- Jag får säga att det går ganska bra. Vi har så att säga ärvt kön från regionen, säger Kristian Petersén.

Han är en av tre audionomer på Hörseltjänst i Trelleborg som ska beta av månadslånga köer.

- Men alla är kallade, det är ingen som väntar på en tid, betonar Kristian Petersén.

På Din hörsel är väntetiden kortare.

- Troligtvis beror det på att fler brukare har valt att skriva in sig på Hörseltjänst, förklarar Mie Claesson som har gott hopp om att båda företagen i Trelleborg ska hinna uppnå väntetidskraven.

Från oktober har 4 500 patienter tagits emot av de privata hörselmottagningarna i Skåne.

Lokalföreningen i de Handikappades riksförbund är nöjd med den utvecklingen. Annat var det 2007 när hörcentralen på lasarettet lades ner. Fram till i höstas fick patienterna åka till Malmö. HRF protesterade, eftersom patienter ofta behöver besöka sin hörcentral.

- Det har löst sig väldigt bra tycker jag, säger föreningens ordförande Vreni Renhorn.

Niclas Sörenson, niclas.sorenson@trelleborgsallehanda.se
Niclas Sörenson 0410-545 63 niclas.sorenson@trelleborgsallehanda.se Trelleborg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons