Bråda dagar för lucia

Mycket stearin i håret blir det för Trelleborgs lucia Lina Simonsson. Kronan med levande ljus ska av och på minst tjugo gånger under en dag.
Trelleborg • Publicerad 12 december 2003
BIlD: CLAES NYBERG
BIlD: CLAES NYBERGFoto: 

BILD: CLAES NYBERG - Kom nu, nu får ni göra er klara! Ingegerd Persson från luciakommittén manar på sin skyddslingar att göra sig klara i det improviserade omklädningsrummet. Trelleborgs lucia och hennes sex tärnor är på väg att göra ännu ett framträdande, vilket i ordningen har de glömt. - Vi har varit på åtta, nej tio ställen hittills, säger Malin Nilsson medan buxbomskransarna åker upp på flickornas hjässor och Lina Simonsson får hjälp med att tända sin stearindroppande ljuskrona. Schemat har varit späckat hela dagen, från klockan sju på morgonen. - Och så håller vi på till nio i kväll, meddelar Sofie Karlsson. Upplevelserna har varit skiftande, flickorna har sjungit på brandstationen, olika dagcenter, tingsrätten och servicecenter. - På Gröningen fick vi jättegod mat, och på brandstationen var de väldigt glada att vi kom, säger Malin Nilsson. Men på vissa ställen gäspade de. Som tack för sitt framträdande har flickorna själva blivit uppvaktade med små presenter och godis. - Ja, vi har fått massor av paket, choklad och hur mycket lussekatter som helst, intygar Lina Simonsson. Nu sitter de röda banden på plats runt midjan, ljusen i händerna är tända och showen kan börja. På Delfinens dagcenter sitter både äldre och några barn i spänd förväntan. Sankta Lucia ljuder i rummet och följs av andra luciaklassiker. "Hon kommer med ljus i sin krona", sjunger luciaföljet. Då går brandlarmet. Ett isande tjut blandar sig med flickornas röster och sången dränks i ljudet. Publiken tittar sig förvånat omkring. En tillfällig förvirring uppstår, lucia flyttar sig diskret någon meter framåt så att ljuskronan inte står precis under brandvarnaren och larmet tystnar plötsligt. "Nu tändas tusen juleljus..." fortsätter luciaföljet med. Och den här gången håller larmet tyst och låter stämsången ljuda. Och Trelleborgs lucia och hennes tärnor har fått ytterligare något att minnas från sitt lussande.

Camilla Erkenfeldt camilla.erkenfeldt@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.