Annons

Bråda dagar för brevbärarna

110 000 julkort ska delas ut till trelleborgarna inför julhelgen. Nytt för i år är att den första sorteringen av dem görs av maskiner i Malmö.
Trelleborg • Publicerad 22 december 2011
Foto: Oskar Annermarken
Damir Alkic börjar sortera upp posten till det stora villaområdet han ansvarar för vid halv åttatiden.
Damir Alkic börjar sortera upp posten till det stora villaområdet han ansvarar för vid halv åttatiden.Foto: Oskar Annermarken
– Trenden håller i sig, folk vill ha sitt fysiska julkort. Sms och e-post kan inte ersätta dem, säger Peter Wahldén.
– Trenden håller i sig, folk vill ha sitt fysiska julkort. Sms och e-post kan inte ersätta dem, säger Peter Wahldén.Foto: Oskar Annermarken

Damir Alkic är en av brevbärarna som får jobba hårdare än vanligt inför julen. Han tycker att det fungerar bra trots stressen och att rutinerna förändras en del.

– Med julposten får man ta det distriktet man kan bäst för på vissa kort står det bara namn och ingen adress, då måste man ha koll på var de bor. Vanliga dagar kör man ut klockan tio, men nu åker jag vid elvatiden och ibland säger folk till mig att jag är försenad, säger han.

Annons

På posten råder febril aktivitet på morgnarna. Brevbärarna står vid hyllsektionerna och sorterar upp julkort och annan post som kommit in från Malmö i rätt fack. Vid halv tio på förmiddagen har mängder med julkort och annan post redan lagts på plats. I blå plastlådor på golvet finns ännu fler julkort som ska sorteras och delas ut till rätt adress.

– Två av tre skickar julkort med posten och de skickar i snitt fyra kort var. Även om Facebook har blivit ett komplement för den nya generationen skickar folk fortfarande fysiska julkort, säger Peter Wahldén som är ansvarig för julkortssorteringen i Trelleborg.

– Det här är den roligaste tiden att jobba på posten, det är mycket glädje med korten, fortsätter han.

Julen är en hektisk tid för de anställda, postvolymen ökar med julkorten samtidigt som näthandeln har sin försäljningstopp.

– Många beställer julklappar, det är trenden nu. Folk har kommit in i den rutinen, säger Peter Wahldén.

En stor förändring för i år är att skolungdomarna som tidigare tagits in för att sortera julkort på kvällarna inte behövs längre. Maskinerna på postterminalen i Malmö sorterar upp julkorten efter postnummer och därefter skickas de tillbaka till Trelleborg där brevbärarna sorterar dem och ser till att allt kommer till rätt adress.

– Julkorten kommer tillbaka kontinuerligt och vi sorterar upp så mycket vi kan för att vi ska ligga i fas. Brevbärarna är måna om att få ut dem, säger Peter Wahldén.

Mikael Hallqvist
Jonathan Samuelsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons