Annons

Bråda dagar för betodlare

Augustiregnet räddade skörden. Sommarhettan till trots är betodlarna nöjda och i full gång ute på fälten.
Trelleborg • Publicerad 2 oktober 2010
Det är bråttom att få upp alla betor innan frosten kommer.
Det är bråttom att få upp alla betor innan frosten kommer.Foto: 
Med den nya betupptagningsmaskinen tar det hälften så lång tid att skörda.
Med den nya betupptagningsmaskinen tar det hälften så lång tid att skörda.Foto: 
Ingavar Hempel är ute på sin brors fält och skördar åt honom. 16 procent är sockerhalten i betorna för tillfället.
Ingavar Hempel är ute på sin brors fält och skördar åt honom. 16 procent är sockerhalten i betorna för tillfället.Foto: 

VÄSTRA TOMMARP. Vinden blåser kall men solen häller ner strålar över fälten där en stor betupptagningsmaskin lugn och effektivt gör sitt jobb. Betskörden är inne i ett intensivt skede och kommer vara det i nästa två månader till. Det är bra väder för att ta upp betor, fälten i Västra Tommarp lyckades undkomma de värsta skyfallen i augusti som orsakat problem för så många andra lantbrukare i kommunen. Betskörden verkar med andra ord vara som en promenad i parken - eller?

– Sockerhalten är något lägre i år. Den är 16 procent. Vid samma tid förra året var den på 18 procent, säger Ingvar Hempel.

Annons

I snitt bland landets betodlare brukar man få 7,5 ton socker per hektar. Ingvar Hempel och hans bror Anders Hempel brukar ligga på tio ton per hektar.

– I fjor blev det tolv ton per hektar. Det är bra. Men det är en trängd näring. Man måste hela tiden vara bättre än snittet för att klara sig, säger Ingvar Hempel.

Han plockar för tillfället upp sin brors betor. Det pågår nämligen höstsådd samtidigt som Anders Hempel är upptagen med.

Skörden blev en glad överraskning. Sommarhettan befarandes ställa till det. Men regnet och det svalare vädret som kom på sensommaren räddade skörden. Hur man hanterar den ständiga ovissheten som det innebär att vara lantbrukare har Ingvar Hempel lite svårt att svara på.

– En del får ju kickar av otrygghet. Men det hör väl till denna bransch att det varierar från år till år.

Detta är andra hösten som han tar upp betor med en ny effektiv betupptagningsmaskin. Sex bönder gick ihop för att köpa den och lägger upp ett schema så att alla ska hinna skörda.

– Med den här maskinen halveras tiden som vi behöver för att ta upp betorna, säger han och ser nöjd ut.

Han har avtal med Nordic sugar och kommer att leverera betor till dem hela hösten. Men det är bråttom att hinna innan frosten kommer.

– Vi brukar säga att vi måste vara klara till den 10 november. Men nu har vi ju fått lite varmare väder senaste åren och förlänger därför tiden till 20 november, säger Ingvar Hempel.

INTERNAL INTERNAL
Sofia Bergström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons