Annons

"Bra sätt dra ner på mättat fett"

Att ersätta mellanmjölk med lättmjölk är ett bra sätt att dra ner på det mättade fettet. Det säger Charlotte Thelander, dietist på serviceförvaltningen.
Trelleborg • Publicerad 30 mars 2012

I skollagen står att kommunerna ska servera näringsriktiga skolmåltider och de svenska näringsrekommendationerna säger att man inte bör servera måltider där andelen fett överstiger 30 procent och andelen mättat fett tio procent. För att uppnå det följer Trelleborgs kommun Livsmedelsverkets rekommendation att ersätta mellanmjölken med lättmjölk och matfettet Bregott med Becel.

– Om vi inte byter mellanmjölk mot lättmjölk så måste vi dra in på något annat för att komma under nivåerna. Till exempel ost, korv eller leverpastej. Eller så får vi ha magrare färs i köttfärsen, säger Charlotte Thelander.

Annons

Charlotte Thelander menar att lättmjölken inte är mindre näringsrik än mellanmjölken. Det är en vanlig missuppfattning, menar hon.

– Båda är jättebra produkter. Lättmjölken innehåller lika mycket vitaminer men betydligt mindre mättat fett, säger hon.

Serviceförvaltningen kommer att undersöka ifall elevernas mjölkkonsumtion förändras genom att granska skolornas inköpslistor. Visar det sig att eleverna verkligen dricker mindre mjölk efter förändringen får man ta en diskussion om hur man ska gå vidare.

Charlotte Thelander är lite överraskad över de starka reaktionerna på beslutet. Hon kan förstå kritiken vad gäller brist på information och delaktighet.

– Upplever man att det är så, så är det ju så, säger hon.

Ossian Sandin
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons