Annons

Bra med barack – men tomt utan studiehall

Bra klassrum, men alldeles för få gemensamma utrymmen. Det betyget ger några av de nior på Köpinge, som berättar hur det fungerar med lektioner på Pilevall och i de nybyggda barackerna.
Trelleborg • Publicerad 18 september 2007
"Jag både läser böcker och spelar Managerzone, fotbollsspel", berättar Eroll Kardovic.
"Jag både läser böcker och spelar Managerzone, fotbollsspel", berättar Eroll Kardovic.Foto: 
"Visst är det bättre att ha undervisning i baracken vid Köpinge än förra läsåret, när vi höll till i en lokal vid Hamngatan. Där var det gammalt och skröpligt", säger Kristofer Rasmusen, längst till vänster, som går i klass 9E. BILD: TOMAS NYBERG
"Visst är det bättre att ha undervisning i baracken vid Köpinge än förra läsåret, när vi höll till i en lokal vid Hamngatan. Där var det gammalt och skröpligt", säger Kristofer Rasmusen, längst till vänster, som går i klass 9E. BILD: TOMAS NYBERGFoto: 
Både Sadija Puhovac och Erna Hamzic trivs i det nya mediateket i den gamla gympasalen på Pilevallskolan.
Både Sadija Puhovac och Erna Hamzic trivs i det nya mediateket i den gamla gympasalen på Pilevallskolan.Foto: 

Utanför är himlen grå. Det duggregnar. Inne i en av barackerna vid Köpingeskolan är de kritvita väggarna upplysta av ett starkt lampsken.

9E har musiklektion.

Annons

"I just called to say I love you" klämmer eleverna i refrängen när de sjunger Stevie Wonders 1980-tals hit.

– I dag är just en sådan dag som det hade känts skönt att ha skolan samlad under ett tak, i stället för att springa mellan barackerna och Pilevall, säger Sara Ingvarsson, som går i klassen. Ungdomarna i 9E sitter i en halvcirkel i musiksalen.

Några noter står uppskrivna på vita tavlan och musikläraren Marianne Bengtsson, som ackompanjerar den smäktande balladen på keyboard, vill få eleverna att ta i ännu kraftfullare.

– Sjung högre! uppmnanar hon.

I en månad har fem klasser från årskurs nio på Köpinge samsats i de tre barackerna, som uppfördes i somras, strax söder om den mögelskadade skolan.

– Vi är nöjda med klassrummen i baracken, men det finns för få gemensamma utrymmen, tycker eleven Paul-Henrik Bull.

Klasskamraten Sara Ingvarsson upprepar det hon tidigare sagt och förklarar närmare hur hon upplever lösningen på lokaler efter Köpingeskolans stängning i november förra året:

– Nu är det klart bättre än när vi hade lektioner nere vid Hamngatan. Det är dock fler förflyttningar nu när vi går mellan Pilevall och barackerna.

När TA samlar några elever på trappan till en av barackerna har de en entydig uppfattning:

"Det räcker inte med att mediateket ersätter studiehallen som låg i den gamla skolan". – Det är klart att det var bättre när vi hade studiehallen inne i Köpinge, både i källaren och på bottenvåningen. Med den nya lokallösningen är det trångt, jämfört med tidigare, säger Kristofer Rasmusen, som går i samma klass.

Annons

Christian Sonesson, lärare och processledare, bekräftar behovet av större lokaler.

– Vi försöker göra vad vi kan. Genom mediateket, som öppnade i går, hoppas vi kan fylla elevernas behov av att ha någonstans att vara, säger Sonesson.

Därefter fortsätter han:

– Det mesta går att lösa. Vi har till exempel försökt minska håltimmar för eleverna så att de inte ska för mycket tid över när det inte är lektion. Men det är klart att det känns lite skrattretande när vi vet att det står en stor lokal här intill. Helt tom.

– Samtidigt väl medvetna om det omöjliga i att fortsätta undervisa där, med tanke på mögel- och fuktskadorna, säger han och pekar på den gulfärgade, massiva tegelbyggnaden från 1970-talet.

Köpingeskolan.

Johan Persson

0410-545 34

johan.persson

@trelleborgsallehanda.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons