Annons

Bra förberedda på lasarettet inför jul

Inga planerade operationer och elva stängda vårdplatser. Så ser en del av planeringen på Trelleborgs lasarett ut inför de kommande storhelgerna.
Trelleborg • Publicerad 23 december 2013

Under de kommande tre veckorna kommer man inte att göra några planerade operationer på Trelleborgs lasarett.

Det innebär att den postoperativa avdelningen med bland annat uppvak och eftervård stänger liksom hela vårdavdelning 21. Dessutom kommer nästan all mottagningsverksamhet att ligga nere under jul och nyår och i mellandagarna.

Annons

– Men lungmottagningen kommer att ha öppet lite, säger Eva Bertelius-Nörgaard, verksamhetschef på Trelleborg lasarett.

På avdelning 22 kommer man bara ha 14 av de normalt 25 platserna öppna medan övriga avdelningar kommer att ha verksamheten igång som vanligt.

– Vi har ett bra samarbete med kommunen och i år tar de hem patienter även på röda dagar. För vår del handlar det om att göra patienterna färdiga för hemfärd och ha bra snurr på platserna, fortsätter Eva Bertelius-Nörgaard.

Fem dagar normalt

Normalt har kommunen fem vardagar på sig att förbereda för att ta hem en patient som anses medicinskt färdigbehandlad men som är i behov av fortsatt stöd genom kommunen. Hade de inte haft en extra beredskap under julhelgerna kunde det ha inneburit att en patient som är klar att skrivas ut skulle få stanna på sjukhuset upp emot två veckor extra.

Tar hjälp av varann

Trelleborgs lasarett har även påbörjat ett samarbete med Ystads lasarett för att de båda sjukhusen ska kunna ta hjälp av varandra om de fattas platser under helgerna. På det hela taget menar Eva Bertelius-Nörgaard att situationen ser bra ut inför julen.

– Vi känner oss väl förberedda. Men vi hoppas att vi inte får calici (kräksjukevirus) som ställer till det för oss, säger hon.

Taner Caliskan och Kristin Knutsson
Jenny Isaksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons