Annons

Bra betyg men liten skillnad i behörighet

I fjor var 86 procent av niorna behöriga att söka gymnasiet, i år är siffran 87 procent."Vi är nöjda med förbättringen, men vi kan inte vara nöjda med siffran", säger Magnus Wikström på bildningsförvaltningen.
Trelleborg • Publicerad 19 juni 2013
I fjor var 86 procent av niorna behöriga att söka gymnasiet, i år är siffran 87 procent.
I fjor var 86 procent av niorna behöriga att söka gymnasiet, i år är siffran 87 procent.Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX
Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX

Meritvärdet, snittpoängen för de betyg som niondeklassarna har uppnått, ser bättre ut. Där har de fyra kommunala skolorna höjt sig från fjorårets 203,6 poäng till 212,5.

– Det visar att eleverna får bättre betyg även om behörigheten inte följer samma utveckling, säger bildningsförvaltningens biträdande förvaltningschef Magnus Wikström.

Annons

Att vara behörig till gymnasiet innebär att vara godkänd i de tre kärnämnena svenska, engelska och matte samt ytterligare fem ämnen.

De 13 procent som inte är behöriga utgörs av ungefär 50 elever. Hälften av dem har problem med ett ämne, oftast svenskan eller engelskan.

– Det betyder att de med hjälp av sommarskolan kanske kan bli behöriga ganska enkelt, säger Magnus Wikström.

De stora skillnaderna i behörighet mellan skolorna, hela tio procentenheter skiljer mellan Vannhögskolan och Fågelbäcksskolan, ska analyseras inför höstterminen.

– Att ta reda på varför ingår i det arbete vi måste göra. I augusti hoppas jag att rektorerna har tittat lite djupare på sina egna skolors resultat och funderat över vad man måste jobba med i framtiden.

Magnus Wikström anar redan nu att det förmodligen kommer att bli fokus på engelskan, liknande den mattesatsning som pågått de senaste åren. Engelska är nämligen ett av de ämnen som många elever är underkända i.

– Tidigare har man väntat in nian, men nu tycker jag att vi har lyckats ändra fokus. Nu jobbar vi med breda insatser på en tidig nivå. Matematiklyftet startar till exempel redan i årskurs ett, säger han.

– Sen har vi ju en del elever som kommer från andra länder där de kanske inte läst engelska i skolan. För dem är det svårt att nå upp till godkänt även om de har bra resultat i andra ämnen.

Kunskapsskolans rektor har inte kunnat lämna en kommentar om årets betyg.

Ann Ekstrand
Fanny Nyberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons