Annons

Böstebo vill bevara värn från Per Albin-linjen

Av 70 värn i Per Albin-linjen i Trelleborgs kommun rivs ungefär 15. Tio stycken får markägarna ta över som förråd och resten plomberas. En del värn kan kosta 400 000 kronor att riva.
Trelleborg • Publicerad 28 mars 2012
Värnet i Böste som just nu rivs består av tjock cement och väl tilltagna armeringsjärn. Det gör att arbetet måste ske med grova verktyg. Ulf Green i Böste tycker att det tråkigt att det gamla värnet i Per Albin-linjen nu rivs. Foto: Tomas Nyberg
Värnet i Böste som just nu rivs består av tjock cement och väl tilltagna armeringsjärn. Det gör att arbetet måste ske med grova verktyg. Ulf Green i Böste tycker att det tråkigt att det gamla värnet i Per Albin-linjen nu rivs. Foto: Tomas NybergFoto: Tomas Nyberg

– Det handlar om de värn som ligger inne i staden och som måste sågas itu av försiktighetsskäl, säger Bengt Johnsson på Fortifikationsverket, som har hand om försvarets byggnader.

Värnen som ligger längs kusten kostar mindre att riva, eftersom man där kan använda maskiner på ett helt annat sätt.

Annons

– Där ligger kostnaderna mellan 75 000 och 100 000 kronor per värn, säger Bengt Johnsson.

Arbetet med de värn som ska sågas sönder startas i maj eller juni, enligt planerna.

Ulf Green, Böstebo sedan 1959, tycker det är tråkigt att ett av kustvärnen vid Böste nu rivs. Han säger att han talar för de flesta boende vid kusten att man helst vill ha värnen kvar.

– De har funnits här så länge man kan minnas och är en del av kustlinjen, säger han.

Ulf Green menar att värnen från andra världskriget är lite av en turistattraktion också.

– Värnen är en del av historien och det är synd om de försvinner, säger han.

Fortifikationsverket anger tre alternativ för de gamla värnen. Det första är förslutning och plombering med betong, det andra att värnet överlåts i befintligt skick till markägaren och det tredje att värnet rivs så att bara bottenplattan en halv meter under markytan finns kvar och att marken återställs.

När värnen byggdes tecknade staten avtal med fastighetsägarna men i avtalen sägs inget om hur en eventuell återställning ska göras. Försvaret behövde då inte heller bygglov.

Nu krävs det emellertid bygglov om markägaren vill behålla värnet för ändrad verksamhet, som till exempel matkällare, fisknätsförvaring eller annat. Dessutom kan det bli ytterligare svårigheter eftersom man även måste ha ta hänsyn till strandskydd, naturskydd och miljöskydd.

Louise Löfgren
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons