Annons

Bostadsrätter har ökat kraftigt i pris

Priserna på bostadsrätter i Trelleborg har under tio år ökat med nära 800 procent. Det är den största ökningen i hela Sverige enligt Mäklarstatistik.se.
Trelleborg • Publicerad 5 februari 2007

Mellan åren 1997 och 2006 steg det genomsnittliga kvadratmeterpriset för bostadsrätterna i Trelleborg från 750 till nära 6 000 kronor per kvadratmeter. Ökningen på 800 procent är den största bland landets kommuner. Näst störst ökning under perioden hade Upplands Bro med 581 procent medan Malmö hade 404 procent.

Jenny Borgström, mäklare och butikschef för Svensk Fastighetsförmedling i Trelleborg, ser flera orsaker bakom den kraftiga prisökningen i Trelleborg. En orsak, menar hon, är den kris som drabbade flera bostadsområden som byggdes i slutet av 1980-talet och början av 1990-talet.

Annons

– De lägenheterna var väldigt lågt värderade och en del stod obebodda. De gick i princip inte att sälja. En trea på Änghög kunde gå för 25 000 kronor. I dag säljs de för 600 000 kronor, säger hon.

En anledning till det menar Jenny Borgström är att de lägenheterna hade höga månadsavgifter.

– Man kunde bo billigare om man köpte hus istället.

Men sedan började huspriserna öka och efterfrågan på bostadsrätter blev större. Samtidigt har intresset att bo i Trelleborg ökat kraftigt.

– Många utombyare tittar på lägenheter i Trelleborg. Vi har många intresserade från Malmö. För tio år sedan sålde man bara till trelleborgare, säger Jenny Borgström.

Under den nämnda tioårsperioden har också räntorna gått ner och är i dag bara hälften av vad de var i mitten av 1990-talet.

Mäklaren Mårten Bönnemark ser politiska orsaker till den kraftiga prisutvecklingen i Trelleborg.

– Det har varit för dålig framförhållning när det gäller produktion av nya bostäder. Under 15 år har det legat helt still. Samtidigt har efterfrågan ökat.

Även Patrik Svensson, mäklare hos Swedbanks Fastighetsbyrå, menar att intresset för Trelleborg har ökat under de senare åren.

– Trelleborg har blivit populärare. Samtidigt har bostadsrätterna varit lite undervärderade jämfört med villor, säger han.

Annons

Jenny Isaksson

0410-545 27

jenny.isaksson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons