Annons

Bostadsbyggande i fokus i Parken

Hur bostadsbyggandet ska se ut i Trelleborg i framtiden är en fråga som engagerar. När planerna presenterades på fredagen lockades många till Parken för att lyssna.
Trelleborg • Publicerad 24 augusti 2014
Ann-Katrin Sandelius och Oskar Duvetorp från plan- och byggförvaltningen berättade om framtida bostadsprojekt.Foto: Foto: Claes Nyberg

– Syftet är att informera om hur vi ligger till och hur vi arbetar vidare med den fördjupade översiktsplanen, berättade Patrik Holmberg (C), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

Ett 70-tal personer var där. Fastighetsägare, mäklare, representanter för grannkommuner, tjänstemän och politiker. De fick bland annat höra om förändringar i plan- och bygglagen, om stora bostadsprojekt som är i antågande på både kort och lång sikt, och om de möjligheter som finns till byggande men som inte utnyttjas.

Annons

– Vi har 400 obebyggda byggrätter i Trelleborg. Vi hade kunnat bygga 100 nya lägenheter i dag om någon bara hade velat utnyttja de detaljplaner som finns, sa Ann-Katrin Sandelius, kommunens plan- och byggchef.

Angående vad som faktiskt görs på kort sikt nämndes att man förtätar och utvecklar kvarteren Herkules och Oden bakom Rådhuset, att man planerar att bygga 200 nya bostäder i Skegrie och att man vill skapa en policy för plankbyggen som inte bara berättar vad man inte får göra, utan även inspirerar och visar på kreativa lösningar.

I det längre perspektivet berättade planarkitekt Oskar Duvetorp om Sjöstaden som ska ge attraktiva havsnära bostäder.

– Det ser fint ut, men har ni tagit höjd för de förväntade höga havsnivåerna? undrade riksdagsledamoten Karin Svensson Smith (MP) som var på besök för att ge sitt partis syn på framtidens bostadsförsörjning. Svaret hon fick var att kommunen tänkt på det.

Förutom Karin Svensson Smith medverkade också riksdagsledamöterna Boriana Åberg (M) från Kävlinge och Leif Jakobsson (S) från Malmö.

Lisa Kron
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons