Annons

Borgerliga vill ha hospice i Trelleborg

Frågan om hospice i Trelleborg är inte avgjord. På måndag kommer den borgerliga gruppen i nämnden för Sydvästra Skånes sjukvårdsdistrikt att yrka på att hospice genomförs.
Trelleborg • Publicerad 26 mars 2004

- Hospice var ett prioriterat mål under förra året, säger Liliana Mattsson. Då kan man inte bara plocka bort för att man inte nått målet. Det är i en remiss på en utredning om den palliativa vården, eller vården i livets slutskede, som frågan om hospice i Trelleborg läggs på is eftersom Vellinge kommun planerar för egna trygghetsplatser i ett nytt vårdboende. - Vi måste lyssna på professionen, säger Liliana Mattsson. Hospicevården är verkligen den nära vården där inte anhöriga ska behöva resa. I förslaget som är ute på remiss skrivs att patienter från Trelleborg, Vellinge och Svedala kan remitteras till hospice på Malmö Allmänna sjukhus. Under förra året var det 24 patienter från de tre kommunerna som vårdades på hospice i Malmö. För närvarande disponerar Trelleborgs kommun två trygghetsplatser för palliativ vård på Mimers hus medan Vellinge och Svedala saknar egna sådana platser. Patienter som befinner sig i livets slutskede vårdas i dag av den kommunala hemsjukvården med stöd av primärvårdens och lasarettets läkare. I distriktsnämnden är det framför allt kristdemokraterna som drivit frågan om hospice med stöd av moderater och folkpartister. - Vi kommer att lägga yrkandet på måndag när vi har budgetmöte i distriktsnämnden, säger Liliana Mattsson.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons