Borgen för hamnens utbyggnad växer

Trelleborgs kommun går i borgen för ytterligare 117 miljoner kronor till utbyggnaden av hamnen för det nya färjeläge 10.
Trelleborg • Publicerad 5 oktober 2012
Foto: Claes Nyberg
Foto: Claes Nyberg

Den styrande femklövern och Socialdemokraterna är överens om att utöka borgensåtagandet.

– Det är helt rätt att ta nästa steg i hamnutbyggnaden, som också är nästa steg i förverkligandet av Sjöstaden eftersom vi då kan stänga ett färjeläge nära centrum, säger kommunstyrelsens ordförande Ulf Bingsgård (M).

Kommunstyrelsen hade ärendet uppe på onsdagens möte. På bordet låg en hemställan från Trelleborgs hamn AB om att få bygga färjeläge 10, att få använda de 133 miljoner som inte utnyttjats av det förra borgenslöftet och att utöka den kommunala borgen med 117 miljoner kronor.

Om kommunfullmäktige också ger grönt ljus kommer det sammanlagda borgensåtagandet att uppgå till 452 miljoner kronor. Enligt utbyggnadsplanerna ska ytterligare tre färjelägen byggas, och då lär siffran stiga ytterligare. Men skattebetalarna i Trelleborgs kommun behöver inte vara oroliga, menar Ulf Bingsgård.

– Ett borgensåtagande är egentligen bara ett löfte, det är ju hamnens kunder som ska betala. Det finns också en stor säkerhet i hamnverksamheten som sådan och jag tror aldrig att det blir aktuellt att vi behöver infria borgenslöftet.

Catherine Persson (S) är vice ordförande i hamnbolaget och ledamot i kommunstyrelsen. Hon tycker också att borgenslöftet är ett nödvändigt beslut.

– Om inte kommunen går i borgen så kommer räntekostnaderna för hamnen att öka med 2,5 miljoner kronor om året, säger hon.

I kommunstyrelsen var alla partier överens utom Sverigedemokraterna. SD vill att staten ska gå i borgen istället.

– Vi är inte emot hamnen, men vi tycker att det börjar springa iväg lite för mycket pengar nu. Vi föreslår att man skriver till regeringen och frågar om de kan gå in som borgenär istället. Man kan i alla fall försöka, säger oppositionsrådet Per Klarberg.

Taner Caliskan och Kristin Knutsson
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.