Annons

Borgen bjuder in barnen

Vill du bli en viking? På Trelleborgen kan alla historieintresserade barn mellan 10 och 16 år få prova på vikingaliv i sommar.
Trelleborg • Publicerad 7 juni 2007
Greta Åberg och Peter Ross-Lindholm leker "dra ringen". En av lekarna som vikingabarnen kommer att få lära sig i sommar. Bild: Claes Nyberg
Greta Åberg och Peter Ross-Lindholm leker "dra ringen". En av lekarna som vikingabarnen kommer att få lära sig i sommar. Bild: Claes NybergFoto: 

Vet du vad "dra handske" är? Eller "Fånga ringen"? Dessa typiska vikingalekar och många fler planerar museipedagogerna Greta Åberg och Peter Ross-Lindholm att lära ut i sommar. Under tre veckor bjuds nämligen barn i åldrarna 10 till 16 år in till vikingagården på borgen.

- Vi har fått medel av Kockska stiftelsen för detta. För andra året har vi kunnat bjuda in barn, berättar Greta Åberg.

Annons

Under dagarna kommer barnen att få känna på hur det är att leva vikingaliv. De ska laga vikingamat, bygga hus genom lerklining och leka lekar.

- Leken var viktig under vikingatiden. Det var en form av förberedelse inför vuxenlivet, berättar Peter Ross-Lindholm.

Det har redan börjat komma in anmälningar till borgen.

- Intresset för lokalhistoria har ökat. Det märker vi. Men fortfarande är det så att folk känner till andras hembygd bättre än sin egen. Det blir lätt så att det som är lättillgängligt skjuts på framtiden. Men när man reser på semester tar man sig tid att gå på museum, säger Peter Ross-Lindholm.

Under en vikingavecka ingår även en övernattning i vikingahuset. Då sover barnen och museipedagogerna på golvet runt eldstaden.

- Förra året gick det jättebra. Vi tänder ett vaxljus som brinner hela natten. Då är det ingen som blir mörkrädd, säger Greta Åberg.

Sofia Bergström

0410-545 63

sofia.bergstrom@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons