Annons

Bönor bättre till gruppboenden

Tidsbrist gör att gruppboenden allt oftare serverar mikromat. Men en kock och en näringsfysiolog visade knepen för att fixa hälsosamma rätter snabbt.
Trelleborg • Publicerad 4 oktober 2007
Pernilla Thell (grön tröja) uppskattade inspirationen som föreläsningen gav, vilket hade annordnats av bland annat Helene Woxberg (i röd tröja). Bild: Claes Nyberg
Pernilla Thell (grön tröja) uppskattade inspirationen som föreläsningen gav, vilket hade annordnats av bland annat Helene Woxberg (i röd tröja). Bild: Claes NybergFoto: 

– Vi har märkt att utvecklingsstörda personer som bor i gruppboenden ofta får färdiglagad mikromat. Gruppboendena gör det bästa de kan, men vi vill erbjuda utbildning i hur man lagar nyttigare mat, säger Helene Woxberg, styrelsemedlem i intresseorganisationen Fub, som arbetar för att förbättra livet för personer med utvecklingsstörningar.

Under tisdagen föreläste därför, på uppdrag av Fub och Vuxenskolan, näringsfysiologen Martin Brunnberg samtidigt som kocken Jacob Wismar lagade mat. – Det här var ett roligt projekt eftersom målgruppen är lite annorlunda, säger Martin Brunnberg som arbetar vid Pauluns näringscenter i Stockholm.

Annons

– Lösningen för gruppboendena kan vara att förbereda mycket mat. Att använda mikrovågsugnen är ju helt okej, men maten som köps färdiglagad är sällan hälsosam. Om man i stället lägger en söndag i månaden på att koka bönor, baljväxter och rotfrukter, kan man frysa ned dem och använda det i den dagliga maten, säger kocken Jacob Wismar.

– Fördelarna är många. Med grönsaker, rotfrukter, bönor och liknande får man fibrer och proteiner som skapar en kraftigare mättnadskänsla. Då blir man inte bara bukstinn utan känner sig tillfredsställd, säger Martin Brunnberg.

För att visa att den nyttigare maten faktiskt går att laga snabbt fixade Jacob Wismar 15 olika rätter på 1 timme och 45 minuter. En del var visserligen förberett men det var ju också den lärdom han ville sprida.

Så hur blev då smaken?

– Det var supergott. Jag är redan bönfantast men fick en hel del ny inspiration av föreläsningen, säger Sara Malmström med en tallrik full av buffémat.

Experternas omdöme om den färdiglagade mikromat som serveras på gruppboenden var tveklös:

– De rätterna är usla! Ofta har färdiglagad mat väldigt lite näringsämnen och mycket dåligt fett. De som säljer dem tänker kanske bara på smaken, säger Martin Brunnberg.

Den blandningen är därmed vad som ges personer som inte kan laga sin egen mat.

Lina Hansson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons