Annons

Bonden bidar sin tid

Lantbrukaren Göran Brynell går omkring på en av sina åkrar en bit från Västrabo gård. Regnet har fallit tungt i sommar, men Göran känner ännu ingen oro. Det finns fortfarande tid för en god skörd om åkrarna torkar upp.
Trelleborg • Publicerad 25 juli 2007
Ängsgröet inspekteras i detalj. Är gräset fuktigt för länge blir det odugligt. Bild: Tomas Nyberg
Ängsgröet inspekteras i detalj. Är gräset fuktigt för länge blir det odugligt. Bild: Tomas NybergFoto: 
Lantbrukaren Göran Brynell blickar ut över sina åkrar. Sommarens regn oroar honom inte än. Bild: Tomas Nyberg
Lantbrukaren Göran Brynell blickar ut över sina åkrar. Sommarens regn oroar honom inte än. Bild: Tomas NybergFoto: 
Göran Brynell får sällskap av hunden Aila när han inspekterar höstvetet på en av åkrarna. Bild: Thomas Nyberg
Göran Brynell får sällskap av hunden Aila när han inspekterar höstvetet på en av åkrarna. Bild: Thomas NybergFoto: 

Solen har precis tittat fram bakom molnen. En varm men kraftig vind blåser över fältet där Göran Brynell står och berättar om hur sommarens väder påverkat åkrarna.

– Som det ser ut just nu är det ju perfekt. Sol och framför allt blåst gör att det äntligen kan torka upp här. Kommer det sen en regnskur så blir det ju problem igen, säger Göran Brynell.

Annons

På fältet odlas gräset ängsgröe, vars fröer sedan säljs för att användas till gräsmattor. Om skörden blir god, vill säga. Regnet har ställt till problem på åkrarna. När det tunga regnet slår mot grödorna kan strået knäckas. Det lägger sig mot marken och fröet kan börja gro eller förstöras av fukten. Ett annat problem är att fröna inte släpper från vipporna när de ska skördas, om de är för fuktiga. Just ängsgröe är extremt känsligt för fukt.

Ängsgröe är dock inte det enda Göran Brynell odlar. Som lantbrukare gäller det att sprida ut riskerna. Går någon gröda dåligt finns det alltid någon annan som går bättre.

– Jag odlar stärkelsevete som används vid vodkatillverkning, maltkorn till öltillverkning, sockerbetor, gröna ärtor och raps också, berättar han.

Förra sommarens ogynsamma väder förstörde inte odlingarna helt.

– Just här är det ju väldigt bra underlag, fint dränerat med grusjord. Vattnet rinner ju undan snabbare här. Kommer man öster om Trelleborg däremot finns ju lerjordar där vattnet stannar kvar längre, säger Göran Brynell.

Göran böjer sig ned och luktar på halmen som ligger på åkern för att se om det går att använda som foder till gårdens får. Är den fuktig för länge blir den otjänlig ens som djurfoder. Göran gör uppgiften med van hand, släkten Brynell är lantbrukare sedan flera generationer. I ljuset av det kanske det inte är så märkligt att han tar sommarens regnväder med ro.

– Man får lära sig att leva med vädret, jag kan ju inte påverka det. Man måste vara född obotlig optimist för att hålla på med det här, annars går det inte. Man får försöka göra det man kan, helt enkelt.

Vad kan du göra då?

-Vänta. Bara vänta, svarar Göran Brynell med ett leende.

Martin Albinsson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons