Bonde riskerar böter efter gödselspridning

En lantbrukare på Söderslätt misstänks för miljöbrott sedan han spridit stallgödsel - utan att ha grävt ned det inom loppet av fyra timmar. Nu riskerar bonden böter.
Trelleborg • Publicerad 19 mars 2002

Miljönämnden gör en anmälan till åklagarmyndigheten i Malmö sedan miljöförvaltningen konstaterat att en bonde i en av byarna på Söderslätt inte grävt ned gödsel, vilket bryter mot jordbruksverkets föreskrifter. Det ska enligt förvaltningen ha skett i slutet av förra året. - Spridning av stallgödsel får inte ske på obevuxen mark under januari fram till 15 februari. Och under övriga delar av året ska nedbrukning göras inom fyra timmar, hävdar förvaltningen och hänvisar till jordbruksverkets regelverk. Förvaltningen påpekar efter en inspektion på de aktuella ägorna att hästgödsel hade spridits ut på ungefär halva fältet, cirka sju hektar. - Marken var obevuxen och hästgödseln hade ej myllats ned, skriver inspektörerna i sin rapport till miljönämnden. Mats Palm är en av de två åklagare i Malmö som arbetar med miljöbrott. Han säger att påföljden kan bli böter. - Anmälningar av det här slaget, när det gäller spridning av gödsel, görs då och då. Det görs inte anmälningar varje vecka, konstaterar Palm. I samma veva har en granne, en annan lantbrukare i samma by, blivit föremål för en utredning, som utförs av miljöförvaltningen sedan denne har haft en stor gödselhög på sin mark.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.