Annons

Bona Kemi lugnar närboende

De närboende ska inte känna oro med tanke på en olycka.Det menar Bona Kemi, som sökt tillstånd enligt miljöbalken för sin planerade fabrik i Trelleborg, i sitt svar på yttranden från närboende och myndigheter.
Trelleborg • Publicerad 31 mars 2003

Bona Kemi tar först upp frågan om avståndet mellan den planerade fabriken och bostäder, som många enskilda yttrat sig om. Enligt bolaget finns det dock ingen anledning till oro, inte ens vid värsta tänkbara olycka. När det gäller länsstyrelsens krav på villkor för verksamheten har Bona Kemi inget att erinra mot de flesta av dem, men menar bland annat att det är svårt för bolaget att kontrollera hur inhyrda transportörer kör. Bolaget vill också bland annat ändra på skrivelsen i ett villkor om lukt som länsstyrelsen föreslår, eftersom lukt upplevs olika av olika personer. Däremot motsätter sig Bona Kemi länsstyrelsens förslag om en prövotid för verksamheten och menar att tillstånd kan lämnas nu. När det gäller Trelleborgs miljönämnds yttrande anser bolaget att det inte finns skäl att fortsätta utredningen inför tillståndsprövningen. Däremot ska bolaget ta hänsyn till vad miljönämnden framför när det gäller byggnadssättet av fabriken för att minimera risken för större olyckor. En del enskilda har undrat varför Bona Kemi vill lägga sin fabrik på västra industriområdet istället för östra. Bolaget hänvisar till kommunen som svarar att den aktuella placeringen är den bästa, inte minst på grund av transporterna till och från fabriken.

Thomas Dahlgren thomas.dahlgren@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons