Annons

Bona Kemi godkänt av miljödomstolen

Bona Kemi får miljödomstolens tillstånd för sin nya kemifabrik i Trelleborg, med ett tak på utsläpp av flyktiga organiska ämnen på ett ton om året.
Trelleborg • Publicerad 19 juni 2003

Planerna på en kemifabrik på väster, mittemot Pergos lager på Hedvägen, har väckt protester från både villaägare och lantbrukare i området. Miljödomstolens ja på torsdagen innebär att etableringen kommit ett steg närmare verkligheten. I sin Trelleborgsfabrik vill Bona Kemi tillverka bindemedel för lacker, färdiga golvlacker, rengöringsmedel och vissa halvfabrikat som ska göras färdiga i företagets fabrik i Malmö. Den produktion man sökt tillstånd för är stor: årligen 17 000 ton lacker, 5 000 ton rengöringsmedel, 12 000 ton basplatspolymerer samt 100 ton ytaktiva ämnen. Bolaget planerar att vara igång med produktionen 2005. Att det blir en del utsläpp från fabriken förnekar inte bolaget. Man har ansökt om att årligen få släppa ut 1 500 kubikmeter avloppsvatten från processerna, dock först efter att det genomgått en intern reningsprocess. Utsläppen till luft består bland annat av omkring 0,5 ton kväveoxid och 800 ton koldioxid. 160 ton farligt avfall blir också årligen en biprodukt av industriproduktionen, som kan komma att ge upphov till viss obehaglig lukt. Till det kommer en risk för utflöden, brand och explosion, enligt ansökan. Miljödomstolen ger sitt tillstånd men med en rad villkor. En rad gränsvärden har satts för bland annat halten kväveoxider från den naturgaseldade ångpannan, för utsläpp av lättflyktiga isocyanater, och den katalytiska förbränningen får inte hålla lägre än en 96-procentig reduktion av utsläppen. Uppstår olägenheter för omgivningen i form av lukt blir bolaget skyldigt att åtgärda detta omedelbart, och lagring och hantering av farligt avfall måste ske så att inget spill eller läckage kan ske.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons