Annons

Bombmisstänkt 23-åring från Trelleborg gripen av polis på Kastrup

Den 23-årige man som varit internationellt efterlyst för inblandning i bombningen mot danska Skatteverket, häktades på onsdagen.
Trelleborg • Publicerad 18 september 2019
Mannen greps av polis på Köpenhamns flygplats. Arkivfoto.
Mannen greps av polis på Köpenhamns flygplats. Arkivfoto.Foto: Johan Nilsson/TT

23-åringen häktades efter förhandling i Köpenhamns byret, som motsvarar en svensk tingsrätt. Han kommer att sitta häktad åtminstone fram till den 24 september, enligt danska TV2. Mannen är misstänkt dels för att ha varit delaktig i att placera och utlösa bomben, dels för att ha transporterat bomben mellan Sverige och Danmark.

Mannen är skriven på en mindre ort i Trelleborgs kommun, men beskrivs av polisen som ”Malmöbo”. Han är uppvuxen i en annan skånsk kommun.

Annons

Efter en tids intensivt spaningsarbete kunde mannen ringas in och gripas av polis på Köpenhamns flygplats under tisdagskvällen. Mannen har varit anhållen i sin frånvaro och internationellt efterlyst efter sprängdådet mot danska Skatteverket den 6 augusti i år.

– Det var en mycket allvarlig händelse och vi satte därför omedelbart igång en omfattande utredning, som veckan efter dådet ledde fram till att två svenska män anhölls i sin frånvaro. Nu är båda i vårt förvar och vi ser fram emot att komma vidare i utredningen, säger vice polisinspektör Brian Belling i ett nytt danskt pressmeddelande på onsdagen.

Vad som knutit honom, liksom den sedan tidigare gripne 22-åringen, till sprängdådet mot Skattestyrelsens byggnad ska enligt dansk polis hänga samman med de vittnesuppgifter och spår som samlats in, samt information från övervakning.

Det var vid 22-tiden, tisdag den 6 augusti som en kraftig explosion skakade Skattestyrelsen i centrala Köpenhamn, precis i närheten av Nordhavns station på Österbro. Bomben, som tillverkats av tungt industriellt sprängmedel, var enligt dansk polis placerad 60 centimeter från fasaden. Att ingen person inne i byggnaden kom till skada hänger samman med att explosionen skedde sent på kvällen och att huset i princip stod tomt.

Dansk polis genomförde kort efter dådet husrannsakningar på olika sydsvenska adresser och höll flera förhör i Sverige. Resultatet blev bland annat att man lyckades hitta och beslagta det fordon som gärningsmännen ska ha använt i samband med sprängningen.

Utredningsarbetet ledde en vecka senare fram till att en 22-årig man kunde gripas misstänkt för inblandning i sprängdådet. Mannen greps i Malmö och anhölls senare av svensk polis. Han häktades i Malmö tingsrätt och utlämnades därefter till Danmark.

Ann-Louise OlanderSkicka e-post
Louise Cronholm LöfgrenSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons