Trelleborg

Bombmisstänkt 23-åring från Trelleborg gripen av polis på Kastrup

Trelleborg Artikeln publicerades
Mannen greps av polis på Köpenhamns flygplats. Arkivfoto.
Foto: Johan Nilsson/TT
Mannen greps av polis på Köpenhamns flygplats. Arkivfoto.

Den 23-årige man som varit internationellt efterlyst för inblandning i bombningen mot danska Skatteverket, häktades på onsdagen.

23-åringen häktades efter förhandling i Köpenhamns byret, som motsvarar en svensk tingsrätt. Han kommer att sitta häktad åtminstone fram till den 24 september, enligt danska TV2. Mannen är misstänkt dels för att ha varit delaktig i att placera och utlösa bomben, dels för att ha transporterat bomben mellan Sverige och Danmark.

Mannen är skriven på en mindre ort i Trelleborgs kommun, men beskrivs av polisen som ”Malmöbo”. Han är uppvuxen i en annan skånsk kommun.

Efter en tids intensivt spaningsarbete kunde mannen ringas in och gripas av polis på Köpenhamns flygplats under tisdagskvällen. Mannen har varit anhållen i sin frånvaro och internationellt efterlyst efter sprängdådet mot danska Skatteverket den 6 augusti i år.

– Det var en mycket allvarlig händelse och vi satte därför omedelbart igång en omfattande utredning, som veckan efter dådet ledde fram till att två svenska män anhölls i sin frånvaro. Nu är båda i vårt förvar och vi ser fram emot att komma vidare i utredningen, säger vice polisinspektör Brian Belling i ett nytt danskt pressmeddelande på onsdagen.

Vad som knutit honom, liksom den sedan tidigare gripne 22-åringen, till sprängdådet mot Skattestyrelsens byggnad ska enligt dansk polis hänga samman med de vittnesuppgifter och spår som samlats in, samt information från övervakning.

Det var vid 22-tiden, tisdag den 6 augusti som en kraftig explosion skakade Skattestyrelsen i centrala Köpenhamn, precis i närheten av Nordhavns station på Österbro. Bomben, som tillverkats av tungt industriellt sprängmedel, var enligt dansk polis placerad 60 centimeter från fasaden. Att ingen person inne i byggnaden kom till skada hänger samman med att explosionen skedde sent på kvällen och att huset i princip stod tomt.

Dansk polis genomförde kort efter dådet husrannsakningar på olika sydsvenska adresser och höll flera förhör i Sverige. Resultatet blev bland annat att man lyckades hitta och beslagta det fordon som gärningsmännen ska ha använt i samband med sprängningen.

Utredningsarbetet ledde en vecka senare fram till att en 22-årig man kunde gripas misstänkt för inblandning i sprängdådet. Mannen greps i Malmö och anhölls senare av svensk polis. Han häktades i Malmö tingsrätt och utlämnades därefter till Danmark.