Bollar på stränder förbryllar kommunens miljöavdelning

Kommunens miljöavdelning försökte på tisdagen ta reda på vad de bollar som spolats upp längs sydkusten kommer från och vad de används till. Men ännu har man inget svar.
Beddingestrand/Simremarken • Publicerad 16 oktober 2018 • Uppdaterad 17 oktober 2018
Hundratals svagt rosafärgade bollar i storlek av en pingisboll låg längs stränderna på sydkusten under måndagen.
Hundratals svagt rosafärgade bollar i storlek av en pingisboll låg längs stränderna på sydkusten under måndagen.Foto: Sofia Bergström

– Vi har öppnat en och tittat inuti. De är fyllda med frigolit. Materialet utanpå är väldigt hårt, men vi har ingen susning om vad de används till. Vi har försökt spåna vad det kan vara, säger miljöingenjör Johan Pettersson på kommunens miljöavdelning.

Hans och kollegornas gissningar har bland annat handlat om att det skulle kunna vara någon form av ballast i fartyg eller att de använts i samband med rengöring av någon form av tankar.

– Men vi ser inte att det är några risker med dem, konstaterar Johan Pettersson.

På en lång sträcka i Beddingestrand hade hundratals svagt rosafärgade bollar i storlek av en pingisboll flutit i land under måndagen.
På en lång sträcka i Beddingestrand hade hundratals svagt rosafärgade bollar i storlek av en pingisboll flutit i land under måndagen.Foto: Sofia Bergström

Eftersom de kommer från havet och Kustbevakningen är inkopplade så menar han att det ligger på deras bord att försöka ta reda på var utsläppet kommer från. Men Trelleborgs kommun kommer trots det att börja plocka upp de bollar som ligger på stränderna redan under onsdagen.

– Parkavdelningen kommer att gå ut med säckar och plocka. Då får vi samtidigt reda på hur mycket det är som flutit i land, säger Johan Pettersson.

Vid Simremarken hittade Johnny Carlsson flera bollar som var hopklumpade med något vitt.
Vid Simremarken hittade Johnny Carlsson flera bollar som var hopklumpade med något vitt.Foto: Johnny Carlsson
Jenny IsakssonSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.