Annons

Boken som speglar ett halvt sekel

Bo och Lena Näslund blickar 50 år bakåt i tiden. Nästa år ska deras manus till jubileumsboken, som speglar det moderna Trelleborgs framväxt, vara färdig.
Trelleborg • Publicerad 7 januari 2006
Ett riktigt radarpar. Bo och Lena har hållit ihop i 38 år. De är inte bara livskamrater, utan kompanjoner också. BILD: TOMAS NYBERG
Ett riktigt radarpar. Bo och Lena har hållit ihop i 38 år. De är inte bara livskamrater, utan kompanjoner också. BILD: TOMAS NYBERGFoto: 
Arkiven är en rik källa för forskning om den moderna stadens framväxt.
Arkiven är en rik källa för forskning om den moderna stadens framväxt.Foto: 

Det är en baklängesresa som radarparet Bo och Lena Näslund gör. En färd, kantad av små och stora glimtar av Trelleborgs utveckling från 1957 och in i våra dagar.

– Jag lusläser protokoll. Där får man reda på mycket om staden och kommunen. Utan överdrift var det livligare i kommunpolitiken förr, jämfört med dagens fullmäktigemöten, säger Lena Näslund när vi träffar henne och Bo för ett eftermiddagssamtal på deras veranda vid väg 9 i Smyge, som vetter både ut mot landsvägen och mot det glittrande havet.

Annons

Huset har de haft sedan 1984. Permanent har de bott i Smyge sedan 1991, samma år som socialdemokraterna förlorade valet och Lena som följd av det politiska nederlaget miste arbetet som dåvarande utrikesministen Sten Anderssons pressekreterare.

– Det finns oändligt mycket att skriva om. Det är bara att bläddra i gamla tidningslägg. Det är ofta jag läser spännande artiklar från förr. Det kan gälla sjöfarten, Trelleborgs förbindelser med Tyskland eller murens fall 1989, säger Bo entusiastiskt. Bo är en tidningsman ut i fingerspetsarna. Journalist har han varit sedan 1960-talet, först på tidningar i Norrland och Mellansverige, för att bli nyhetschef på Aftonbladet under fyra år under 1970-talet, innan han blev redaktionschef och ansvarig utgivare på Arbetet i Malmö.

Sistnämnda tidning lämnade han på eget initiativ 1994, då det skar sig mellan honom och den övriga ledningen.

– Jag tog min rock och gick, berättar han.

Det var då Bo bestämde sig för att övergå till frilansuppdrag.

Tillsammans har Bo och Lena gett ut Vårt Trelleborg, kommunens egen informationstidning. De gav ut den i fem år tills kommunen själv övertog den uppgiften.

En tegelsten på cirka 250 sidor ska jubileumsvolymen bli. Manuskript, fotografier och illustrationer ska vara sammanställt om ett halvår. Deadline är 30 juni.Så det börjar bli bråttom.

– Vi har plöjt igenom massvis med böcker om Trelleborg. Matsalsbordet brukar vara belamrat med litteratur, foton och utkast till boken, förklarar Lena.

Bo nickar instämmande.

Vid stadens 700-årsjubileum, som ägde rum 1958, gavs det ut en tillbakablick i bokform som återger de 700 första åren. Det är därför som Bo och Lena tagit över stafettpinnen för att summera de senaste 50 åren. Kommunens eget arkiv är en guldgruva, liksom arbetarrörelsens arkiv, och inte minst personer som sett det moderna Trelleborg ta form.

Annons

Socialdemokraten Ingvar Björkman, tidigare kommunpolitiker och landstingsråd, är en av dem som intervjuats av Bo och Lena. Närmast på tur står Inga Berggren, hängiven moderat som både engagerat sig på lokal nivå och i riksdagspolitiken.

Amatörfotografier, pressbilder och kommunens officiella bildkällor. Texter om invigningar, politiska gräl. Färjelinjer och striden om Akka.

Boken om Trelleborg ska bulta och beröra.

Det lovar Bo och Lena.

Johan Persson

0410-545 34

johan.persson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons