Annons

Bokälskare möts på Facebook

Biblioteket i Trelleborg har funnits på Facebook sedan 2007 och har blivit en av de mest populära sidorna bland kommunens sociala medier-konton. Här blandas information om öppettider med boktips.
Trelleborg • Publicerad 11 april 2012
Nästan varje dag uppdaterar Johanna Nordbring bibliotekets Facebook-sida. Den har på några år blivit en samlingsplats för Trelleborgs bokälskare.
Nästan varje dag uppdaterar Johanna Nordbring bibliotekets Facebook-sida. Den har på några år blivit en samlingsplats för Trelleborgs bokälskare.Foto: 

342 personer gillar Trelleborgs bibliotek på Facebook. Ytterligare hundra personer går in på sidan varje dag för att se vad som händer.

– Vi försöker skriva ett inlägg varje dag. Men det blir kanske fyra i veckan, säger Johanna Nordbring.

Annons

Hon jobbar som bibliotekarie på Trelleborgs bibliotek med inriktning på digitala medier. De inläggen som görs handlar främst om små nyheter om biblioteket: om en ny kopiator, hylla eller nya böcker. Om ett av de mindre biblioteken i kommunen måste hålla stängt på grund av sjukdom kan Johanna Nordbring informera om det snabbt.

– Vi försöker skriva lite nära. Som boktips och så, säger hon.

Vad har gett mycket respons?

– Det var när vi skrev om vilka böcker som ligger på nattduksbordet. Då var det många som skrev om sina favoriter också.

Facebookkontot har funnits sedan november 2007 och intresset har stadigt vuxit. Trelleborgs bibliotek har även en blogg och ett konto på Twitter. Men det är på Facebook som de flesta når biblioteket.

– Jag använder Twitter mest för att se vad som händer i världen. Till exempel när det gäller e-böcker och så.

Hon tror dock att Twitter kommer att bli allt större. Idag är 7 procent av svenskarna med men det växer hela tiden.

Johanna Nordbring lägger ner mycket tid på sociala medier och har även hjälpt andra att komma igång. Som Trelleborgs museum och Trelleborgen.

Varför är det viktigt att finnas på sociala medier?

– Det är viktigt att biblioteket finns där människor finns. Vi ska svara på frågor och synas.

Annons

Vad är kul med sociala medier i jobbet?

– När man får kommentarer så klart!

Sanna Wahanta
Sofia Bergström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons