Annons

Bok i fickformat ska skapa folkrörelse för soffliggare

Inga pekpinnar, ingen hurtfrisk ton men gott om roliga illustrationer. Med boken "Smygträning för stillasittare" vill sjukgymnasterna Britta Balkfors och Jenny Kroon få upp rörligheten bland stela TV-slavar och stressade kontorsråttor.
Trelleborg • Publicerad 17 november 2009
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 

TRELLEBORG. Boken är formgiven i fickformat och har tryckts i 2 500 exemplar. Mellan pärmarna finns 80 sidor med tips och råd för hur man med olika övningar kan få igång cirkulationen och stärka musklerna under allt från bussresor till konferenser.

Sjukgymnasterna Britta Balkfors och Jenny Kroon har stått för texterna, satirtecknaren Hans Lindström för illustrationerna.

Annons

– Vi har blivit ett stillasittandefolk, både på jobbet och på fritiden. Övningarna som finns med i boken kan man göra lite i smyg när man sitter. Som att trampa med fötterna vid skrivbordet eller böja knäna under stolen, säger Britta Balkfors.

Boken bygger på deras vardag i yrket som sjukgymnaster där båda två reagerade på att alltmer av deras arbetsdagar gick till möten eller spenderades bakom skrivborden. Det resulterade i stort antal lappar och utkast med övningar för att hålla igång cirkulationen.

– Det är anteckningar från säkert tio år tillbaka. Men runt förra sommaren började vi jobba med boken på allvar. Brittas syster är redaktör på ett bokförlag och har hjälpt oss. Med Hans illustrationer blev det jättefint, säger Jenny Kroon.

Hittills har det sålts ungefär 500 exemplar av "Smygträning för stillasittare", en av kunderna var stadsbyggnadskontoret i Helsingborgs kommun. Men intresset för att minska problemen med stillasittande finns överallt.

– Intresset har varit stort. Både från folk i den medicinska branschen och från helt vanliga människor, säger Britta Balkfors.

Under resans gång har de också fått sätta sig in i allt från ekonomisk redovisning till papperskvalitet.

– Vi har lärt oss nya grejer och haft otroligt roligt, säger Jenny Kroon.

Ni har inte fått ont i ryggen när ni har arbetat med boken?

– Haha, vi har nog aldrig suttit ner så mycket. Men nej, några ryggproblem har vi inte fått, säger Britta Balkfors.

Lucas Dietrichson
Martin Strandberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons