Annons

Bok ges ut om Beddingestrand

Beddingestrand är en pärla. Det har Nils Brönmark tagit fasta på. I en nyutkommen bok på drygt 100 sidor berättar han om fiskeläget och framför allt om samhället 1920- och 30-talets glansfulla period när badgästerna började strömma dit.
Trelleborg • Publicerad 15 juli 2004
BILD: JEANETTE LARSSON
BILD: JEANETTE LARSSONFoto: 

BILD: JEANETTE LARSSON Granhyddan finns förstås beskriven, liksom Beddinge Saltsjöbad - Paddan - som brann ned 1952 men som byggdes upp på nytt. Läsaren får reda på kändisarna som bott i Beddingestrand, alltifrån skådespelaren Hasse Ekman till Carry Persson. Gamla fastigheter, såväl bostäder som butiker och andra rörelser, finns dokumenterade. Nostalgiker får frossa i bilder och texter om Pensionat Strandstugan, bensinmacken och kaféer. Brottarklubben historia finns nedtecknad och historien om den studiebegåvade missionären Lydia Svärd som växte upp i ett småbrukarhem vid Källstorpsvägen och som reste till Indien. I boken presenterar Nils Brönmark orten där han själv bott sedan drygt 20 år tillbaka. Först som sommarboende och sedan 1989 lever han där permanent. - Det är Sydkustens Costa del Sol. Jag trivs där och det är skönt vid havet. Samhället och byarna omkring har en intressant historia, säger Nils Brönmark som har gjort flera skrifter om byar på Söderslätt. Den häftade boken om Beddingestrand skildrar byn från fiskeläge till badparadis. i korthet berättas att fiskeläget har anor från 1600-talet, enligt bygdeförfattaren Egon Prahl som skrivit om orten. För utgivningen av boken svarar Beddingestrands byalag. Tillkomsten av boken har skett under det närmaste året och initierades av en studiecirkel som Nils Brönmark haft just på temat Beddingestrand. Det är Byalaget som har möjliggjort skriften genom att öppna sitt arkiv, bestående av fotografier och vykort från förr. - Det moderna genombrottet för Beddingestrand skedde under 1930-talet. Vändpunkten blev när Kustvägen invigdes 1929. Kronskogen hade redan börjat växa upp eftersom den planterades omkring år 1900, berättar han. Efter Kustvägens öppnande började handeln blomstra, butiker och kiosker etablerades, hotell och restauranger satte igång. Från att ha varit en tämligen avskuren ort med inriktning på i huvudsak fiske och lantbruk ökade inflyttningen. - De första badgästerna kom väl egentligen omkring 1920, men det var på 30-talet som det satte igång på allvar, säger Nils Brönmark. Alltsedan debuten med sitt häfte om Klagstorp för tio år sedan har han oförtrutet fortsatt att skildra Söderslätt ur en rad olika perspektiv. Böckerna skildrar både historia och nutid. Förutom den senaste publikationen har han gett ut böcker om Brönnestad och Vallby samt trycksaker om Vallby och Gröna Lund. Det har också blivit en skildring av emigrationen från Söderslätt till Amerika, vilken översatts till engelska.

Camilla Erkenfeldt camilla.erkenfeldt@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons