Annons

Böjda möbler en specialitet

Trelleborg • Publicerad 9 september 2004
Bild nummer 97Foto: 

Åren närmast runt förra sekelskiftet var för Johan Kock, stans store industrimagnat, mycket intensiva med många bolagsbildningar.

I november 1898 hade han intresserat ett antal personer att med honom bilda Trelleborgs Snickeri & Möbelfabriks Aktiebolag och avsikten var att fabriksmässigt tillverka möbler och andra snickeriprodukter. Styrelsen beslöt i maj månad året efter att byggmästare P. Olsson här i staden skulle uppföra bolagets fabrik på den tomt Johan Kock ägde vid Trädgårdsgatan. Kostnaden var beräknad till 30000 kronor och ett rejält resegille kunde hållas redan lördagen den 19 augusti. Innan man riktigt hade hittat företagets profil tillverkades i huvudsak byggnadssnickerier där dörrar blev lite av en specialitet som till och med kunde exporteras till Tyskland. Senare hittade företaget en helt annan nisch och likkistor blev en stor artikel för snickerifabriken, men var säkerligen inte riktigt den typ av "möbler" bolagsledningen hade tänkt sig. Följaktligen drevs företaget sakta men säkert mot likvidation, som slutade med att Johan Kock 1916 för egen räkning löste in bolagets fabriksbyggnad med hela maskinutrustningen.

Annons

Året därpå, 1917, startade han istället Kocks Snickerifabrik med en helt annan och seriösare inriktning än vad det förra bolaget hade. Skickliga konstruktörer och arbetsledare tillsammans med duktiga yrkesarbetare anställdes och snart började tillverkningen av inredningar till butiker och restauranger, till biografer och teatersalonger, till samlingssalar och möteslokaler. Det dröjde inte länge förrän Kocks var ett namn att verkligen räkna med i den växande snickeribranschen. Företaget tog också upp som sin specialitet så kallade böjmöbler. Man ångade upp träet så att det blev mjukt och kunde böjas till önskad form. För Kocks Snickerifabrik blev tillverkningen så viktig att företagets telegramadress, gårdagens motsvarighet till dagens www, var "Böjmöbler". Johan Kock dog 1945 och då såldes företaget till Ljungs Industrier i Malmö. När tillverkaren av de världsberömda Dux-möblerna ville utöka sin produktion här i Trelleborg träffade staden överenskommelse om byte och övertog 1962 fabriksbyggnaderna vid Johan Kocksgatan mot ett större markområde vid Strandridaregatan där en stor produktionsanläggning byggdes.

Från Sven Nilssons bildarkiv med text av Eric Sandell.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons