Annons

Boj tillbaka till Tyskland

Mikael Kjellander på Sjöfartsverket i Falsterbokanalen lämnade på måndagen tillbaka lysbojen som för drygt en vecka sedan bogserades in till kanalen efter att den hittats lös utanför Trelleborg.
Trelleborg • Publicerad 16 november 2009
Foto: 

TRELLEBORG.Var är bojen nu?

– Tyska kustbevakningen kom och hämtade den igår förmiddag så nu är den på väg tillbaka till Tysklands kust där den hör hemma. De kom med en jättestor båt, över 60 meter lång, och lastade upp bojen där. Det tog bara en timme.

Annons

Hur ofta hittar ni sådana här bojar som flyttar runt helt fritt?

– Jag tror att det gäller två, tre stycken per säsong här nere vid Näset. Det blir ju mycket slitage på dem, vågorna gör att de rör sig och till sist går det hål även på den tjockaste länken i ankarkättingen. Men det är mest danska bojar vi hittar, så det här var något nytt. Denna var dessutom väldigt stor, och dyr. Jag skulle tippa att den kostar över miljonen.

Hur märker man att en boj är borta?

– Det är oftast seglare och andra som ringer och tipsar om det. Det är bra för en sådan här boj vill man helst inte segla på, det blir en ordentlig smäll.

Lucas Dietrichson
Fanny Johansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons