Annons

Boende har fått nog av tångstanken

Åhusbor och boende på Solviksvägen har fått nog av stinkande tånghögar i området och den dåliga skötseln av stranden. Med brev och medborgarförslag till kommunen vill man nu få till en förändring.
Trelleborg • Publicerad 26 augusti 2005

Mellan Solviksvägen och Åhus står bänkar och ett bord som förbipasserande turister och boende kan slå sig ner vid. Men precis bredvid har kommunen placerat en stinkande tånghög.

– Läget har varit katastrofalt här ute hela sommaren, säger Bengt-Ove Larsson som själv bor på Åhusvägen.

Annons

Stranden har bara rensats delvis och i vattenbrynet guppar en illaluktande sörja.

– Det går inte att bada och barnen vill inte bada här. Många åker till Skanör-Falsterbo för att det inte går att bada här hos oss, säger Bengt-Ove Larsson.

Doften av ruttnande tång sätter sig enligt Bengt-Ove Larsson både i kläder och i möbler inne husen.

– Det luktar fan överallt, säger han.

Boende har varit i kontakt med kommunen flera gånger under de senaste åren för att få ett slut på problemen. Men utan resultat.

Tillsammans med ett 40-tal grannar på Åhusvägen och Solviksvägen har Bengt-Ove Larsson nu skickat ett brev och ett medborgarförslag till kommunen. I brevet kräver de boende bland annat att kommunen följer sitt beslut från år 2000 om strandrensningen och att man hittar nya ställen att lägga upp tånghögarna på. I medborgarförslaget kräver de boende att "kommunen vidtar åtgärder för att återigen transportera bort den tånggegga som rensas upp från stranden, som leder till att tångbergen samt därmed stank och flugor avlägsnas, och att dumpningsproblemen för kommande år löses".

– Vi hoppas att man lutar sig mot beslutet man fattade en gång om att man i görligaste mån ska hålla stranden fri från tång, säger Bengt-Ove Andersson.

Han har själv bott i området sedan 1990 och vet hur fint det kan vara när stranden sköts ordentligt. Och till för några år sedan var allting bra.

– Sedan plötsligt blir det så att man inte ens kan vara här, säger Bengt-Ove Andersson.

Magnus Aspegren

Annons

0410-545 31

magnus.aspegren@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons