Annons

Boende befarar vattenproblem

Stigande grundvatten och fuktskadade fastigheter. Det är vad de boende i Höllviken och Räng befarar ska hända om Vellinge kommun slutar pumpa grundvatten i området.
Trelleborg • Publicerad 18 oktober 2007
Boende är oroliga för vilka konsekvenserna blir om Vellinge kommun slutar att pumpa bort grundvattnet i området. Arkivbild: Claes NybergFoto: 

Sedan två år tillbaka tas dricksvatten från Vombsjön och grundvattnet i Höllvikenområdet pumpats i stället rakt ut i Östersjön. Vellinge kommun har därför ansökt hos miljödomstolen vid Växjö tingsrätt för att få tillstånd att sluta pumpa vattnet.

Enligt kommunens miljökonsekvensbeskrivning (mkb) kan detta innebära att grundvattennivån komma att stiga i området. Vissa riskområden har pekats ut som särskilt utsatta och på vissa håll kan detta innebära att grundvattnet kan stiga med upp emot fem meter.

Annons

Jessica Green bor i ett av de utpekade riskområdena i Höllviken där grundvattnet kan komma att stiga med tre meter om kommunen slutar pumpa bort vattnet. Något som hon och hennes grannar ser på med förskräckelse.

– När vi förstått vad detta innebär har vi blivit mer och mer rädda. Vi vill inte sitta där med fuktskadade hus som inte går att sälja, säger Jessica Green.

De fruktar att källare ska bli förstörda, att marken blir vattensjuk och att de hus som har platta ska få sättningsskador. Men även hur de kommer att påverkas av att bo i fuktskadade hus.

Runt 40 fastighetsägare i området ska tillsammans skicka in en skrivelse till miljödomstolen. En vägförening i Höllviken har samlat 833 fastighetsägare som också skickat in en skrivelse. Enligt Jessica Green är det problem med dagvattenavrinningen redan i dag.

– Flera fastighetsägare som jag pratat med har besvär med fukt och vissa har vatten i källaren, säger hon.

Från kommunens sida ser man på kritiken med ro.

– Vissa fastigheter kan ligga risigt till om det skulle bli så att grundvattnet höjs, säger Per Juhlin, VA-ingenjör på Vellinge kommun.

– Men det kan hända om havsnivån höjs, fortsätter han.

Flera av fastigheterna i området är byggda på 1950-talet, innan vattenuttaget började göras 1989.

– Hade de inte problem innan uttaget så kommer de troligen inte ha det nu heller, säger Per Juhlin. Han tror att miljödomstolen kommer att ställa som krav att kommunen ska ta ansvar för en eventuell grundvattenhöjning.

Annons

– Det finns flera olika sätt att angripa problemet om det uppstår men det är för tidigt att ta ställning till det nu, säger Per Juhlin.

Han nämner avledning av vattnet via dagvattennätet eller dränering.

Jessica Green håller med om att det är onödigt att pumpa ut vatten i Östersjön som man gör i dag.

– Men man kanske kan ta hand om det på något annat sätt, säger hon.

Fastighetsägarna i Höllviken och Räng har fram till den 6 november på sig att komma in med erinran i fallet till miljödomstolen.

Att kommuner ansöker om att få ta vattentäkter ur bruk är ovanligt. Ärendet är det första i sitt slag som miljödomstolen ska ta ställning till. Ett beslut kan därför dröja.

Anja Degerholm

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons