Annons

Böckerna är hans passion

Trelleborg • Publicerad 22 april 2005
"Drömmen är att öppna ett antikvariat i Kultuhuset" BILD: TOMAS NYBERG
"Drömmen är att öppna ett antikvariat i Kultuhuset" BILD: TOMAS NYBERGFoto: 
"Jag försöker ha en så stor bredd i min läsning som möjligt" BILD: TOMAS NYBERG
"Jag försöker ha en så stor bredd i min läsning som möjligt" BILD: TOMAS NYBERGFoto: 

Böcker är hans liv. Anders Löfberg kan inte tänka sig en tillvaro utan litteratur. Inte bara för att han är chef för en bokhandel eller för att han är uppvuxen i ett bokhandlarhem, utan för att han slukar böcker nästan hela tiden.

Under ungdomsåren klämde han gärna en bok över en natt, sträckläste fram till gryningen.

Annons

Nu tar han det lugnare men hinner ändå med några böcker i veckan.

"För mig är läsning en passion som jag inte kan vara utan. Det är en sann glädje att börja läsa en bok och veta att man har enormt mycket spännande att uppleva!

I dag är det världsbokdagen, något som firas på åtskilliga platser runt om på jordklotet.

Ernest Hemmingway, John Steinbeck och Joyce Carol Oates är några av hans husgudar. Han lustläser även romaner av Kerstin Ekman och Fredrik Ekelund.

Han är bokhandlaren som trivs bättre i arbetarstaden Trelleborg än lärdomsstaden Lund, där han är född och uppvuxen.

Till Trelleborg kom han som 23-åring. Föräldrarna John-Olof och Inga-Lisa Löfberg hade precis övertagit dåvarande Craafords bokhandel, som sedan skulle byta namn till Söderslätts bok och papper.

Sedan 1993 äger han företaget själv. Han köpte ut sina bröder Torben, som är bokhandlare i Lund, och Håkan som är kock i Lund.

– Jag ångrar inte en sekund att jag flyttade till Trelleborg. Jag har trivts här hela tiden, säger han och fäktar med armarna.

För när Anders Löfberg kommer igång rejält pratar han fort, entusiastiskt och med glöd i blicken. Det är nästan så det slår gnistor när han talar om olika böcker han har läst och dem som ligger på nattduksbordet. Tipsen flödar.

– Har du läst Vindens skugga av spanske författaren Zafon. Just nu läser jag Pesten av Camus för fjärde gången. Den är fortfarande sanslöst bra!

Annons

Det går inte att ta miste på att det är en bokälskande varelse som sitter mitt emot mig. Kanske kan man genast tro att han har en prydlig boksamling med halvfranska band. Att han är finsmakare eller snobb när det gäller exklusiva utgåvor.

– Nej, hemma hos mig finns pocketböcker och inbunda volymer om vartannat. Jag är ett riktigt pocket-freak. Det är säkert en revolt mot mina föräldrars boksamling som mest består av förstaupplagor och fina editioner, säger han.

Därmed är det inte sagt att han avskyr vackra böcker.

– Jag är förtjust i påkostade volymer. Men för egen del föredrar jag slitna böcker, köpta i antikvariat eller som jag skaffade när jag var ung, säger han.

Papperstravarna breder ut sig på hans anspråkslösa skrivbord i det lilla arbetsrummet uppe på bokhandelns andra våning.

Det är sällan Anders Löfberg sitter där. Mest rör han sig ute på lagret eller i bokhandeln. Pratar med kunder och de anställda.

– Jag är ingen kontorsmänniska.

På fritiden spelar han golf och hinner med några träningspass på tennisbanan.

Hela tiden har han en ambition att läsa varierat.

– Jag försöker ha en så stor bredd i min läsning som möjligt. Alltifrån faktaböcker till romaner och deckare. Det är viktigt att försöka hänga med så mycket som möjligt.

Annons

I samma andetag hinner han säga att det viktigt att hitta sina egna favoriter.

– Oavsett om man läser Danielle Steel eller Strindberg. Det viktigaste är att man upptäcker hur härligt det är att läsa.

Han blir tyst ett tag. Ser tankfull ut.

– Jag har en dröm. Ja, det är min vision att göra om Kulturhuset.

Tillsammans med sina bröder äger han Kulturhuset. De är med sannolikhet ensamma i landet om att som privatpersoner äga ett helt kulturhus. Det är ett arv efter fadern John-Olof.

Tillsammans med Inga-Lisa köpte John-Olof det av Elimförsamlingen 1981, för att skapa en plattform för kultur. Frånsett några enstaka kulturkvällar årligen är det bokrean som äger rum där under några vinterveckor.

Snabbt skissar Anders Löfberg upp sina planer. Låter pennan glida över det vita arket.

– Tänk att få skapa ett kulturhus i flera plan. Bygga balustrader och inrymma ett antikvariat där, med möjligheter till konstvisningar och musikframträdanden. Det kan vara jazz, salsa eller tango. Det här vill jag förverkliga som pensionär.

Han vill att det ska bli ett hus där kultur kan samlas under ett tak. Arkitektoniskt har han Gunnar Asplunds interiör av Stockholms stadsbibliotek med alla böcker på flera våningsplan har Anders Löfberg som förebild.

Frun Barbro, som är sjukgymnast, har fått honom att spela tennis. De tre sönerna har redan flugit ur boet.

Annons

– Min fru och mina barn är det viktigaste jag har! Det gäller att ta tillvara tiden med familjen.

Under de senaste åren har han börjat spela golf.

– Jag har häcklat och gjort narr av den här idrotten. Nu har jag själv kommit på hur roligt det är. Fastän jag inte är någon framstående golfare är det riktigt kul att ta en runda ute på banan.

Resor till fjärran länder och olika platser i Europa är också något som roar honom.

– Kuba var en verkligt fascinerande upplevelse. Exotiskt och väldigt spännande. Efter den resan har jag skaffat mig den trevliga ovanan att ibland röka en riktig Havanna-cigarr.

Nu siktar han på en ny utflykt ute i världen. Det kanske blir till Chile, Peru, Sydafrika eller Vietnam. Inget är bestämt.

– Det återstår att se var jag och min fru hamnar, vart vi åker på vår nästa resa. Det är skönt att ha något att se fram emot.

Johan Persson

TRELLEBORG
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons