Annons

Böcker, läsplattor och spel under granen

Det milda vädret har fått julhandeln att blomstra. Iallafall om man får tro handlarna som märker att kunderna väljer många hårda klappar i år.
Trelleborg • Publicerad 17 december 2011
Att böcker är en populär julklapp märks på Söderslätt bok och papper.
Att böcker är en populär julklapp märks på Söderslätt bok och papper.Foto: Claes Nyberg
Tre julklappar kvar att handla har Cecilia Andersson. ”Svårast är att köpa till pappa. Han har redan allt.”
Tre julklappar kvar att handla har Cecilia Andersson. ”Svårast är att köpa till pappa. Han har redan allt.”Foto: Claes Nyberg
Fredrik Andersson är på jakt efter en julklapp för 40 kronor som han måste ha med sig till en julfest. ”Jag hittar ingenting. Det får väl bli fyra cheeseburgare.”
Fredrik Andersson är på jakt efter en julklapp för 40 kronor som han måste ha med sig till en julfest. ”Jag hittar ingenting. Det får väl bli fyra cheeseburgare.”Foto: Claes Nyberg
Dyraste julklappen Lina Sandell köpt i år är pappas. ”Jag är redan klar med alla inköpen.”
Dyraste julklappen Lina Sandell köpt i år är pappas. ”Jag är redan klar med alla inköpen.”Foto: Claes Nyberg
”Det blir ofta dyrare än man tänkt sig.” säger Alexandra Foschi som har många kompisar att handla till.
”Det blir ofta dyrare än man tänkt sig.” säger Alexandra Foschi som har många kompisar att handla till.Foto: Claes Nyberg

– Förra året gick inte julhandeln vidare bra. Jag tror att det var vädret som gjorde att vi hade färre kunder, säger Anders Lövberg på Söderslätts bok och papper.

Men i år har det gått bättre, menar bokhandlaren.

Annons

– Zlatan-boken säljer så klart bra. Och kokböcker: Mobergs och Jamie Olivers böcker. Överhuvudtaget är det en bredd på det som säljs.

På Åhléns märker de också att böcker är en populär julklapp.

– Ja, vi säljer mycket av allt. Men just böcker säljer vi mer av detta år. Vi har bytt leverantör nyligen och får kanske lite andra böcker nu än vi fick in tidigare, säger Charlotte Schmidt, jourchef på Åhléns.

Hur har julhandeln varit i år?

– Bra. Vi har haft mycket folk hela månaden. Förutom när det blåste som mest. Då hade vi inga kunder.

Har ni öppet på julafton också?

– Ja visst. Då brukar det komma massor av folk.

På Expert säljs bara hårda paket. Julhandeln kom gång ordentligt först för en vecka sen. Personalen märker att trelleborgarna inte drar sig för att köpa dyra klappar.

– Ipad säljer vi väldigt mycket av. Och musikanläggningar som man kan docka sin telefon i, säger Pia Holmberg på Expert.

Även tomten kan intyga att det är de hårda klapparna som gäller.

Annons

– De barn jag har pratat med vill ha spel, bilar och barbiedockor, säger Lars Gustavsson som för tredje året är Valens tomte.

Har barnen varit snälla då?

– Ja, senaste veckan iallafall.

Maria Sällberg
Sofia Bergström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons