Annons

Bly i reningsverk ett mysterium

I juni och juli hittades höga halter av bly i slam på Smygehamns avloppsreningsverk. Nu kräver länsstyrelsen att man analyserar innehållet innan det forslas bort till andra företag.
Trelleborg • Publicerad 21 oktober 2013

När personal på Smygehamns avloppsreningsverk i somras upptäckte att höga halter av bly fanns i slammet, mycket högre än normalt, slog man larm. Till länsstyrelsen har man rapporterat om hur man försökt ta reda på vad som hänt.

- Man försökte undersöka vad som hänt, bland annat frågade man industrierna i området. Men inga av dessa kunde säga att det hänt någon incident som orsakat detta, menar miljöhandläggare Agnieszka Fedorowska på länsstyrelsen.

Annons

Slammet hämtades av Ragn Sells och blandades där med annat material. Först senare fick man reda på att slammet innehöll bly. Detta ser länsstyrelsen som ett bekymmer. Till exempel använder Rag Sell slamm för jordtillverkning eller för täckningsmaterial på deponi.

- Man måste kunna lämna rätt information till det företag som tar emot slammet. Annars flyttar man problemet till ett annat ställe, säger hon.

Agnieszka Fedorowska menar att eftersom det tar tid för analysresultaten att bli klara måste företag som Rang Sells vänta med att blanda upp material man tar emot tills man vet vad det innehåller.

Sedan augusti har det inte funnits höga halter av bly på Smygehamns avloppsreningsverk.

Louise Löfgren
Sofia Bergström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons