Annons

Blomstrande tider för Skegrie BK

Solen skiner över Skegrie BK. Byns expansion har gett föreningen ett rejält uppsving och nu har man gott om spelare i lag ända ner i åldrarna 5-6 år. Frågan är hur länge föreningen får plats på Snarringe IP.
Trelleborg • Publicerad 15 maj 2008
Skegrie BK har fått ett rejält uppsving. Bild: Claes Nyberg
Skegrie BK har fått ett rejält uppsving. Bild: Claes NybergFoto: 

Det är den där dagen på året. Så brukar Skegrie BK:s ordförande Per Mårtensson uttrycka det när det är i princip vindstilla på hemmaarenan Snarringe IP. Det är onsdag kväll, solen värmer och doften av grillad korv ligger som en lätt dimma över idyllen.

På gräset pågår samtidigt två träningspass och en träningsmatch. Föräldrar och syskon kantar planerna. Peter Larsen är på plats när sonen Lukas tränar. Familjen flyttade till Skegrie för tre år sedan och när killarna runt om i området i samma ålder började spela boll hängde Lukas med. Och föräldrarna också.

Annons

- Man måste bry sig. Det finns inget annat, det är bara brottning och fotboll i byn, säger Peter Larsen.

Medan en klubb inte är mer än just en klubb i Malmö menar Peter Larsen att en liten förening som Skegrie BK andas mer eldsjälsanda. Dessutom är förutsättningarna i många fall bättre utanför storstan.

- Inne i Malmö tränar många lag på grusplaner. Här är det bättre gräs än på Malmö stadion, säger Peter Larsen.

I laget med pojkar födda 02 och 03 tränar mer än 20 lirare. Per Mårtensson, ordförande i föreningen sedan tio år, är nöjd med utvecklingen i klubben vilket har en direkt koppling till de senaste årens exploatering av Skegrie.

- Så här många har vi inte varit i någon åldersgrupp. Det börjar bli rätt ålder på de barn som är nyinflyttade, säger Per Mårtensson.

Verksamheten bygger på föräldrarnas engagemang. Det är de som utgör klubbens styrelse, kör ungarna till träning och match och som själva är tränare.

- De flesta som är med och tränar har på ett eller annat sätt något barn med i lagen, säger Per Mårtensson.

Föreningen har omkring 100 aktiva spelare, från femåringar upp till seniorer. När det fylls på i spelarleden ställs klubben inför nya utmaningar. I dag tränas det varje kväll i veckan på Snarringe IP utom på fredagar. På helgerna är det matcher.

- Nästa problem vi har är att vi inte får plats här, säger Per Mårtensson.

Skegries P-99 spelar träningsmatch mot Västra Ingelstad och precis intill tränar tjejerna född 95 och 97. De 17 tjejerna är alltså mellan elva och tretton år gamla.

Annons

- Förhoppningen är att få ett par spelare till så att vi kan spela med ett 97-lag också, säger Eva Kristiansson som leder laget tillsammans med Helene Mortensen och Sandra Persson.

Laget ligger tvåa i serien efter tre matcher och har öst in mål. De tränar två gånger i veckan förutom Lina Kristiansson som dubblerar och spelar i killarnas 14-årslag.

- Det går väl bra, säger Lina Kristiansson lite blygsamt som tagit en ordinarie plats även i 14-årslaget.

Hon och kompisen Annika Stuhre började spela för fyra år sedan

- Jag tror att jag kom hit med någon jag kände, säger Annika Stuhre.

Skegrie fortsätter att växa och så länge kompisar drar med sig nya spelare till Skegrie BK lär solen fortsätta skina över föreningen.

Magnus Aspegren
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons