Blommorna ska vara i jorden innan påsk

Snön har smält men den långa vintern lämnar spår efter sig. Parkavdelningen kom igång med planteringarna först i fredags – två veckor senare än vanligt.
Trelleborg • Publicerad 29 mars 2010
Foto: 
Tuppen i rabatten utanför Gravaregården är en favorit från i fjor.
Tuppen i rabatten utanför Gravaregården är en favorit från i fjor.Foto: 
Parkarbetaren Jan-Åke Hansson räknar med att allting kommer att bli lite försenat jämfört med ett vanligt år eftersom vintern varit så lång.
Parkarbetaren Jan-Åke Hansson räknar med att allting kommer att bli lite försenat jämfört med ett vanligt år eftersom vintern varit så lång.Foto: 
Sjukhusrondellen har varit klar sedan i fredags.
Sjukhusrondellen har varit klar sedan i fredags.Foto: 

De båda rondellerna på Hedvägen är klara – påskblommorna är på plats och pyntet i form av påskkärringarnas kvastar är färdigbundna. Men nere i centrum pågår planteringen för fullt.

– I fredags fick vi inte ens upp höstväxterna ur urnorna eftersom de var så frusna. Därför har vi inte kunnat börja plantera i dem förrän den här veckan, berättar parkarbetaren Erika Lundquist.

Tillsammans med Jan-Åke Hansson och Eva Jacobsson jobbar hon för att fylla lådorna längs Algatan och C-B Friisgatan med gyllenlack, mysotis och penséer. Helst ska de vara klara innan helgen.

– Vi blir inte klara med all plantering innan påsk, men jag hoppas att vi hinner detta i alla fall, säger Erika Lundquist.

Enligt parkchefen Göran Larsson prioriteras planteringarna i centrum. Därefter ska landsbygden förses med vårblommor.

I vanliga fall kommer parkavdelningen igång med arbetet i mitten av mars. I år kunde de börja först i fredags.

– Vi är mycket försenade jämfört med ett vanligt år. Men regnet i lördags gjorde att det sista som var fruset töade, säger Göran Larsson.

För två år sedan minskades parkavdelningens budget rejält och enligt Göran Larsson ligger den kvar på samma nivå även i år. Drygt 23 miljoner kronor har avdelningen till sitt förfogande under 2010. Men de pengarna går inte bara till blommor och rondellutsmyckning utan också till gräsklippning och ogräsrensning.

– Blomsterarrangemangen påverkas i stor grad när vi får mindre pengar. Odlingen innebär en lång process som kostar en hel del, säger Göran Larsson.

Vårväxterna får stå kvar fram till slutet av maj då sommarblommorna ska planteras ut.

Martin Strandberg
Fanny Johansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.