Annons

Blommor enda byajobbet

Den föds i Etiopien, rotas i Tyskland och blommar i Sverige. Julstjärnans globala liv går via Snarringe till det svenska hemmet.
Trelleborg • Publicerad 19 oktober 2007
Solgårdens vd Håkan Wallin har tidigare bott i Trelleborg men är sedan 1995 boende i Snarringe. I bakgrunden unga julstjärnor. Bild:Tomas Nyberg
Solgårdens vd Håkan Wallin har tidigare bott i Trelleborg men är sedan 1995 boende i Snarringe. I bakgrunden unga julstjärnor. Bild:Tomas NybergFoto: 

Blomman är två veckor när den kommer från Tyskland. Det är på drivhuset Solgården i Snarringe som den går in i förädlingens sista steg. Efter ungefär åtta veckor skeppas den ut till människor över hela landet. Totalt sätts 220000 julstjärnor i blom innan första advent.

– På åttiotalet hade vi även moderplantor här. Och vi rotade själva. Men nu görs allt sådant söderöver där arbetskraften är billig, säger Solgårdens vd Håkan Wallin ståendes i det fuktiga växthuset.

Annons

Det enda som bryter av mot de långa raderna av gröna julstjärnor är gula klisterskyltar som sticker upp med 10-15 meters mellanrum. Skyltarna drar till sig "vita flygare" - en virusbärande insekt som inte får finnas i Sverige, enligt Jordbruksverket. Därför skickar de varje säsong en inspektör, som försedd med förstoringsglas, går runt och kollar plantorna.

– Flugorna kommer med sticklingarna söderifrån, om inspektören upptäcker några flugor kan vi få stänga ned allting, säger Håkan Wallin och ser bekymrad ut.

Odlingsansvarige Johan Carlsson är mer fascinerad än oroad.

– Viruset de bär på är livsfarligt för tomatodlare. Det kan slå ut 50-60 procent av deras skörd. Därför får flugorna inte finnas i Sverige, säger han och berättar vidare att gult är en attraktiv färg för många insekter. Längst bort i växthallen kommer en anställd cyklandes.

– Men vi har en blå klisterskylt också. Den är till för att fånga upp tripsen som gillar våra krysantemum.

Odlingen sker på en yta dubbelt så stor som Snarringe IP:s fotbollsplan - som är närmsta grannen. Åtta avlönade personer sköter växterna som säljs för 25 miljoner kronor varje år. När gården startades 1958 var ytan en sjundedel och företaget odlade mest gurka och snittblommor.

Det var när Håkan Wallins morfar gick bort 1995 som han kom tillbaka till byn. Han och hans fru Jeanette flyttade in i morfars hus som ligger i anknytning till drivhuset. Sedan dess har han varit drivhuset trogen.

– Många trädgårdar har det tufft i dag, men vi kan inte klaga. Vårt namn står sig, säger Håkan Wallin.

Johan Nordström

0410-54541

johan.nordstrom@trelleborgsallehanda.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons