Blockad mot bygge i Trelleborg

Byggnadsarbetarförbundet förklarar tre av företaget Huskoncepts byggen i blockad från och med i dag. Ett av byggena ligger vid Grönalund i Trelleborgs kommun.
Trelleborg • Publicerad 9 december 2003
BILD: CLAES NYBERG
BILD: CLAES NYBERGFoto: 

Bakgrunden är en konflikt mellan Byggnadsarbetarförbundet och företaget om hur de utländska byggnadsarbetarna i Skåne ska betraktas. - Vi anser att de är anställda medan byggföretaget menar att de är egna företagare, säger Lars Lindström, ombudsman på Byggnadsarbetarförbundet i Malmö. Paul Björnsson är vd för Huskoncept AB. Han menar att företaget velat kompromissa. - Vi har varit villiga till kompromisser, säger han. Men vi har inte nått en lösning ännu. När Trelleborgs Allehanda besöker byggarbetsplatsen vid Grönalund arbetar en handfull byggnadsarbetare där, samtliga polacker. - Vi är nöjda med villkoren här, förklarar de polska byggnadsarbetarna på en blandning av knagglig engelska och ryska. Paul Björnsson anser också att de polska byggnadsarbetarna har bra villkor. - De är duktiga. Vi har avtal med underentreprenörer och kan inte säga upp de avtalen för att anställa de här människorna och teckna hängavtal, säger han. Bakgrunden till blockaden, som träder i kraft i dag, är den kampanj som Byggnadsförbundet genomför mot utländska arbetskraft på skånska byggen. De flesta utländska byggnadsarbetarna i Skåne kommer från Polen, enligt Byggnads kartläggning. - De får bättre betalt än i Polen, men kommer inte upp i svenska löner, säger Lars Lindström. Byggnads vänder sig framför allt emot att byggnadsarbetarna betraktas som egna företagare och inte som anställda. - Det är ett sätt att komma undan den svenska arbetslagstiftningen och kollektivavtalsmodellen, säger Lars Lindström. Visserligen finns det underentreprenörer i vår bransch, men inte på det här sättet. Paul Björnsson vet inte vad som händer när blockaden träder i kraft. - Men vi hoppas hitta en lösning, säger han. Blockaden innebär att inga av Byggnads fackliga medlemmar får arbeta på arbetsplatsen. Tidigare blockader mot andra byggen har fått stora effekter, eftersom rörläggare, elektriker och andra yrkesgrupper som inte är medlemmar i Byggnads respekterat blockaden, trots att Byggnads inte begärt sympatiåtgärder.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.