Annons

Blivande frun vaknade aldrig ur narkosen

Allt var perfekt. Karriär, familj och vänner. Livet var på topp och snart skulle hon gifta sig. Det enda som fattades för Christina Hedlund var en bröstförstoring. Idag ligger hon hjärnskadad. Trelleborgsföretaget Medica Travel förmedlade operationen.
Trelleborg • Publicerad 17 november 2010
Benny Håkansson och Christina Hedlund skulle gifta sig i juni. Nu ligger Christina medvetslös efter sin bröstoperation.
Benny Håkansson och Christina Hedlund skulle gifta sig i juni. Nu ligger Christina medvetslös efter sin bröstoperation.Foto: 
Foto: 
Benny Håkanssons fästmö hamnade i koma efter en plastikoperation i Polen.
Benny Håkanssons fästmö hamnade i koma efter en plastikoperation i Polen.Foto: 
Bilderna är många från Christinas och Bennys långa förhållande. Minnen från skidsemestrar i Sälen och sommarveckor i Smögen fyller ett helt skrivbord.
Bilderna är många från Christinas och Bennys långa förhållande. Minnen från skidsemestrar i Sälen och sommarveckor i Smögen fyller ett helt skrivbord.Foto: 

I rummet på korttidsboendet där Christina Hedlund ligger har fästmannen Benny Håkansson gjort det hemtrevligt. Christina har sina egna kläder på sig, hon har sängkläder, blommor och saker hemifrån. När Christina sover blundar hon och pulsen går ner. När hon är vaken är ögonen öppna, hon kan göra miner med ansiktet och ibland kommer det ljud från henne, som om hon försöker säga något.

Varje dag får hon besök av familjen, vänner, och av Benny Håkansson.

Annons

– Hon reagerar. Jag är övertygad om att hon hör och känner och förstår saker. När hon är orolig och jag lägger mig bredvid henne så lugnar hon sig, säger han.

Men han vet att domen från läkarna är hård. Christina befinner sig i ett vegetativt tillstånd och chansen att komma till medvetande igen är liten.

– Vi lever på hoppet, säger Benny.

En kväll i somras satt Christina tillsammans med sin bror och Benny på Lilla torg i Malmö. De pratade om hur bra de hade det. Benny jobbade som ingenjör på oljeplattformar. Christina pluggade biomedicin och skulle börja sista året av utbildningen till hösten. De hade köpt hus, bil och två hundar tillsammans. Christina och Benny hade ett tretton år långt tätt och starkt förhållande bakom sig. Det senaste året hade allt varit fantastiskt. De skulle gifta sig – vigseln i Lunds domkyrka i juni nästa år var redan bokad, och festen planerad.

– Hon sa att nu är allt perfekt. Nu är det enda som fattas mina tuttar.

I många år hade Christina velat göra en bröstförstoring. Hon hade varit på konsultationer med läkare, varit i kontakt med kliniker, hört sig för. Men det hade aldrig blivit av. Benny tyckte att hon kunde strunta i det. Men han förstod samtidigt att det var något hon verkligen ville och han var beredd att stödja hennes beslut, vilket det än var. Några av hennes vänner hade redan opererat sig.

– Det finns ett medialt tryck på att se perfekt ut. Och nu är det så normalt att operera sig att det inte är ett lika tungt beslut längre, säger Benny.

Den kvällen gav han sin Christina en bröstförstoring i morgongåva.

Bara två veckor senare var de båda på väg till Polen. Christina hade tidigare varit i kontakt med en klinik i Gdansk, och det gick fort att få tid. Hade hon gjort samma sak i Sverige hade hon fått vänta till december, men Christina ville inte vänta.

På flyget var de lyckliga. Förundersökningarna visade det som de redan visste, att Christina var en vältränad och fullt frisk kvinna. Benny kommer ihåg ett allvar, nervositet, att Christina sa att hon var rädd precis innan de rullade iväg med henne, men ändå en grundläggande känsla av lugn och att de gjorde det rätta. De skrattade lite tillsammans åt att nu var det faktiskt verklighet, efter att ha pratat om det så länge.

Annons

Christina vaknade inte efter operationen. Benny var ensam i ett dygn med osäkerheten innan resten av hennes familj kom ner.

– De första 24 timmarna tog tio år av mitt liv. Det var det värsta jag varit med om. Varje minut var en enorm plåga och de tog aldrig slut.

Från kliniken flyttades Christina till akuten på sjukhuset i Gdansk, och därifrån till Sverige. I tre månader har hon legat i medvetslöst tillstånd. Nu i efterhand tror läkarna att hon fick för mycket narkos under själva operationen. Hjärnan tog skada. Läkarna tror inte längre att rehabilitering är meningsfull.

Från kliniken i Polen har Benny varken fått förklaringar eller svar på sina frågor. Den svenska kontaktmannen har gjort sig onåbar. Benny själv brottas med sina skuldkänslor.

– Att jag inte kunde ge henne bättre självkänsla, att jag inte kollade upp företaget ordentligt. Allt vi gjorde då var i kärlek, men nu i efterhand är det lätt att hacka sönder vartenda beslut vi tagit.

Han vill berätta om Christina, som en upprättelse för henne, för att hon inte bara ska försvinna. Och för att varna andra som funderar på att plastikoperera sig. Därför berättar han i tidningen, och i ”Uppdrag granskning”, som sänds på SVT ikväll.

– Jag har ingen moralisk åsikt om bröstoperationer. Men man har aldrig hört talas om att det kan gå så fel. Man måste veta att det är en risk man tar. Hade vi sett det programmet som visas ikväll, så kanske vi aldrig hade gjort det, säger han.

Det var viktigt för Christina att se bra ut.

– Det är en trend i samhället att man ska vara så perfekt som möjligt. Jag har själv i efterhand förstått att jag också har följt det. Jag har alltid varit inställd på att det ska bli mer och bättre hela tiden. Man glömmer bort att vi kanske har allt redan.

Han kommer ihåg första kvällen han träffade Christina, på restaurang Stortorget i Lund. Hon var 18 och tuff Lundatjej i lång svart jacka, han 21.

Annons

– Hon var fantastiskt vacker, med en enorm energi. Vi var lite olika men kompletterade varandra väldigt bra. En månad senare blev vi ett par, och sedan dess har vi varit tillsammans. Och det är vi fortfarande kan man säga.

Trelleborgsföretaget Medica Travel sålde operationen till Christina Hedlund. Läs vad företaget och sjukhuset har att säga här.

Se Uppdrag granskning på SVT 1 klockan 20 onsdag kväll.

David Hylander
Emma Leijnse
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons