Annons

Blivande arrendator stänger för året-runt-boende

Drygt 30 personer bor på Dalabadets camping året runt. Men den nya arrendatorn avser att stänga när sommarsäsongen är över. Nu växer missnöjet hos de boende.
Trelleborg • Publicerad 27 september 2018 • Uppdaterad 18 april 2019
Totalt bor drygt 30 personer på Dalabadets camping året om. Men om ett år riskerar de att bli vräkta.
Totalt bor drygt 30 personer på Dalabadets camping året om. Men om ett år riskerar de att bli vräkta.Foto: Tomas Nyberg

Den 28 september väntas det formella avtalet skrivas under och Dalabadets camping har då en ny arrendator. Fritid Österlen. Avtalet spänner över tjugo år. Vd Ola Ambuhm har inte känt till att det finns boende på campingen som stannar även efter sommarsäsongen.

– Jag fick nyss veta detta och vet inte ens hur många de är. Om man tittar på campingens hemsida är den inte öppet året runt utan från 20 april till september, säger han.

Annons

Men när en kvinna som bor på campingen året runt ringde upp honom frågade fick hon beskedet att den kommer stänga för samtliga i september 2019.

– Det stämmer, vi kommer inte hålla campingen öppet året runt. Men eftersom det inte finns något underskrivet arrendeavtal ännu har vi inte gått ut med den informationen, säger Ola Ambuhm.

Detta oroar de boende. Många av dem har bott på campingen i tre år eller mer, en man i 17 år.

De har sökt sig till campinglivet för frihetens skull, eller så tycker de om att bo nära naturen. Den ekonomiska fördelen med att bo i husvagn får många att välja det alternativet. För en del är det inte ens ett alternativ utan den enda utvägen.

– Vi kan inte bo någon annanstans. Vi håller på att sanera våra skulder och måste bo här, säger Susanne Sölvgren.

Den fasta månadskostnaden är 1 800 kronor, minus elräkningen. En billig lösning för trelleborgare som har ont om pengar.

– Men det är inte alla som har problem med ekonomin. Vi tycker om att bo här. Det finns en gemenskap här som jag inte tror i lägenhetshus. Vi träffas naturligt på kvällar och helger, säger Susanne Sölvgren.

– Vi håller ju koll på området också, säger Stefan Andersson som också bor på campingen.

Sanne Rubin har nyligen flyttat in på campingen och blev upprörd när hon förstod att hon kanske måste flytta om ett år. Nu försöker hon bearbeta politikerna innan avtalet skrivs på.

– Många har bott här under lång tid, jag har svårt att förstå att kommunen väljer en arrendator som vill slänga ut oss, säger Sanne Rubin.

Annons

De boende tror att många kommer få det svårt att hitta en annan bostad.

– Då blir det många fall för kommunen att ta hand om, säger Stefan Andersson.

Sofia Bergström NielsenSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons