Annons

Blandad konst i Beddinge

Nu slår det gamla missionshuset i Beddingestrand upp sina portar och bjuder in till sommargalleri. För andra året i rad.
Trelleborg • Publicerad 23 juli 2004

I år har gänget med utställare ökat från fyra till fem, alla med olika riktningar i sina konstnärliga uttryck. - Det fantastiska med det här är att vi alla bor här i Beddinge, utbrister Agneta Westesson under en paus i den provisoriska lunchen när fredagens tavelhängning och keramikuppställning gick av stapeln. De andra runt matbordet nickar instämmande. Agneta Westesson och Jim Bengtsson föredrar båda akvarell. Men annars är de olika. På en av väggarna hänger motiv i olika starka färger. Mitt emot ligger stilla landskapsbilder med blåa vyer över strand och hav. - Det skildrar väl lite av våra personligheter. Det går fort och explosivt när jag målar, precis som jag är. Jim är lite lugnare och det syns på hans målningar, säger Agneta Westesson och nickar mot konstnärskollegan. - Det är roligt att vi är så olika i våra uttryckssätt och tekniker, säger Jim Bengtsson. Båda har tidigare arbetat med olja men gått över till akvarell på grund av det prov som tekniken utsätter konstnären för. Ett fel och hela målningen är förstörd. - Man måste verkligen veta vad man vill när man börjar, säger Jim Bengtsson. Yvonne Caillot föredrar istället tusch. Små tavlor visar upp verk som nästan ser tryckta ut. Hon har målat i 15 år men kommer alltid tillbaka till tuschet och dess effekter. - Jag gillar det svarta och strama i tuschet. Det renar själen, säger Yvonne Caillot. Det lilla formatet är något som passar henne. Men hon har också vågat ta tekniken till större tavlor. Fast det kräver mod när tuschet tar plats. Mitt i det gamla missionshuset står några bord uppställda. Ljuset lyser in från fönstren på Birgit Brönnmarks keramik. Även här blandas olika tekniker. Av lerbränning. Beroende på bränning visar leran upp olika sidor. Birgit Brönnmark föredrar att inte använda sig av ugnen där keramiken normalt bränns. - Det är spännande när många olika omständigheter får påverka, man vet inte hur slutresultatet kommer se ut, säger hon. Det gäller även formerna på hennes keramik. En klump i handen växer fram och blir något som inte varit planerat. På utställningen som pågår från söndagen den 25 juli till och med 1 augusti finns också Annika Lundströms med och ställer ut olja och akryl. Hon var dock inte närvarande vid fredagens tavelhängning.

Camilla Erkenfeldt camilla.erkenfeldt@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons